Connect with us

Hi, what are you looking for?

flanco.ro/

Media & Cultura

Pelerinaj la icoana care a lăcrimat, la Scăiuș

Credincioşi greco-catolici de pe cuprinsul Eparhiei de Lugoj şi din alte părţi, s-au reunit în acest an la 26 septembrie 2020, cu prilejul pelerinajului de toamnă la sanctuarul Marian „Maica Domnului, Apărătoarea noastră” de la Scăiuş. Pelerinajul anual de toamnă de la Scăiuş este organizat pentru a comemora semnul miraculos al lăcrimării icoanei Sfintei Fecioare Maria care a avut loc în anul 1934 la 30 septembrie şi respectiv 15 octombrie.

Ultimul pelerinaj la Sanctarul marian de la Scăiuş a avut loc la 11 septembrie, când o parte din angajaţii curiei eparhiale de la Lugoj, au participat împreună cu Preasfinţia Sa, Ioan-Călin Bot, Episcop auxiliar al Eparhiei de Lugoj. În dimineaţa zilei de 26 septembrie, la sosire Preasfinţitul Ioan a fost întâmpinat de Părintele Iulian Ilie Hasciar, parohul locului.
Cu toate că programul liturgic era prevăzut a se desfăşura pe esplanada din faţa bisericii, datorită condiţiior meteo nefavorabile, Sfânta Liturghie s-a celebrat în biserica mare a sanctuarului, conform normelor impuse de autorități pentru prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19.


Programul a început la orele 10.00 cu Sfântul Rozar. A urmat Sfânta Liturghie arhierească de la orele 10.30, celebrată de Preasfinţitul Ioan. Alături de Preasfinţia Sa au celebrat: Pr. Ovidiu Neiconi, Paroh la Ohaba-Forgaci, Pr. Ovidiu Pop, Paroh la Reşiţa II şi Pr. Iulian Hasciar, parohul locului. Au ipodiaconat, teol. Cristian Neagoie şi Raimondo-Mario Rupp. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Reînvierea” al Catedralei din Lugoj, dirijat de dna prof. Olimipa Drăgan.


În cuvântul său de învăţătură, Preasfinţitul Ioan a propus spre reflexie pelerinilor, tema lacrimilor, fiind specificul acestei parohii, al acestui sanctuar. „Taina lăcrimării acestei sfinte icoane” a spus Preasfinţia Sa, „face ca aici, prin rugăciune adevarată, comunicarea dintre om şi Dumnezeu să fie mai directă şi conexiunea mai bună”.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Ioan a transmis salutul şi binecuvântările Preasfinţiei Sale Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj care nu a putut fi prezent. P.S. Ioan a salutat, atât din partea Preasfinţiei Sale, cât şi din partea Preasfinţitului Alexandru, oficialităţile locale prezente: pe dl Ioan Borduz primarul comunei Fârliug de care aparţine localitatea Scăiuş şi pe dl Silviu Hurduzeu fost preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin. A salutat si pe dl Sorin Mihai Grindeanu, fost Prim Ministru al României în anul 2017 care, din motive de sănătate, nu a putut fi prezent la Scăiuş.


Părintele Paroh Iulian a mulţumit Preasfinţitului Ioan pentru vizită. A mulţumit, corului, confraţilor preoţi care au participat la eveniment, credincioşilor din parohie şi pelerinilor veniţi din împrejurimi. În după-masa aceleiaşi zile, programul a continuat cu diferite rugăciuni, în biserica sanctuarului: Adoraţie şi Binecuvântare euharistică, Paraclisul Maicii Domnului, Sfântul Rozar şi alte rugăciuni.

Adăuga comentariul tău !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm

Eveniment

Într-un spectacol de adrenalină și pasiune pentru motociclism, cea de-a 20-a ediție a festivalului Road Patrol MC Romania Bikers Festival a strâns sute de...

Concerte și Spectacole

Lordul muzicii folk, Mircea Vintilă, revine la Lugoj cu un program de excepție.   Cunoscutul interpret de muzică folk, Mircea Vintilă, va susține un...

Concerte și Spectacole

În perioada 19 – 21 iulie 2024, Piața Victoriei din Lugoj va găzdui unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului, Festivalul Berii. Timp...

Știri

Incendiu violent pe șantierul căii ferate Lugoj-Timișoara: Trei camioane distruse complet Un incendiu devastator a izbucnit joi seara pe șantierul căii ferate Lugoj-Timișoara, distrugând...