Hi, what are you looking for?

Restaurante

ITM Caraș-Severin, controale în baruri, cafenele și restaurante

Pentru controlarea modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin derulează în trimestrul I, II și III din anul 2023 campania de verificare a agenților economici care desfășoară activități în domeniul alimentației publice, turismului și comerțului, respectiv: restaurante, baruri, cafenele, fast-food-uri, activități de catering, hoteluri, moteluri, pensiuni, parcuri pentru rulote, campinguri, etc.

Se constată că, datorită caracterului sezonier al acestor activități, angajatorii din sfera turismului, alimentației publice și comerțului, au tendința de a minimaliza riscurile existente privind securitatea și sănătatea la locul de muncă; unii lucrători sezonieri nu au timp să se adapteze la activitățile specifice; sunt angajați mulți lucrători tineri care nu sunt obișnuiți cu disciplina lucrului și nu au dezvoltat încă abilitățile necesare. Alți factori care influențează activitățile din aceste sectoare sunt: instabilitatea angajamentului forței de muncă; rulajul forței de muncă; suplinirea lipsei de personal prin angajarea lucrătorilor de altă naționalitate.

Scopul campaniei este de a crește gradul de conștientizare al angajaților și al angajatorilor în ceea ce privește necesitatea aplicării respectării la locul de muncă a legislației specifice în domeniul securității și sănătății în muncă.

Securitatea, sănătatea în muncă a lucrătorilor care desfășoară activități în domeniul hotelier și al serviciilor de alimentație publică (în care intră restaurantele, fast-food-urile, cantinele, cafenelele, bistrourile, cluburile, discotecile) trebuie să fie permanent în atenția angajatorilor deoarece angajații sunt expuși la o serie întreagă de riscuri de accidentare la locul de muncă: arsuri termice, tăieturi, înțepături; riscuri electrice; căderi la același nivel prin alunecare sau împiedicare; durata excesivă a timpului de lucru (orar atipic); acest sector este caracterizat prin programe de lucru prelungite, neregulate, atipice; muncă fizică dificilă, caracterizată prin poziții statice și în picioare prelungite, volumul de muncă ridicat și muncă sub presiune; activități repetitive; medii de muncă în care există temperaturi înalte sau scăzute, combinație între temperaturi ridicate și curenți de aer, alternare frig-căldură și umiditate (în cazul încăperilor de depozitare a alimentelor); expunere la niveluri ridicate de zgomot; echipamente de muncă incorect utilizate; manipulare incorectă a maselor; contact prelungit cu clienții (posibil sursă de stres, hărțuire sau chiar violență).

Publicitate. Scroll pentru a continua.

În domeniul de activitate restaurante și alte activități de servicii de alimentație; hoteluri și alte facilități de cazare, raportat la județul Caraș-Severin, în anul 2021 s-au înregistrat 2 accidentați (din care 2 cazuri de incapacitate temporară de muncă), iar în anul 2022 s-a înregistrat 1 accidentat cu incapacitate temporară de muncă.

 

Adăuga comentariul tău !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm

Știri

Circulația camioanelor peste 7,5 tone va fi interzisă pe teritoriul Ungariei, de azi de la ora 23.00 până mâine la aceeași oră. Purtătorul de...

Știri

Creștinii sărbătoresc astăzi Buna Vestire, o zi închinată Maicii Domnului, în care este celebrat momentul conceperii în mod miraculos a lui Iisus Hristos. Conform...

Știri

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Timiș trag un semnal de alarmă în privința arderilor necontrolate de miriște. Astfel de incendii pot afecta...

Știri

În noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile vor fi date cu o oră înainte, pentru a trece la ora de vară. Prin urmare, ora...