Spitalul Județean Timiș vrea să plătească pentru un RMN, cu un milion de euro mai mult decât pentru unul mai bun achiziționat de un privat
Conducerea Spitalului Județean Timiș cumpără un aparat de imagistica prin rezonanta magnetica – RMN de 1,5 T, la un preț extrem de mare. Soluția aleasă pentru achiziție este printr-un acord cadru, atribuit către o asociere dintre două firme, având ca lider SC Mediplus Solutions SRL.
Acordul cadru dă posibilitatea instituției să demareze procedura de achiziție, chiar dacă nu are acoperire în buget, angajamentele de plată urmând să fie acoperite de către Ministerul Sănătății.
Conform acordului semnat de către Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” din Timișoara, cu asocierea de firme condusă de către SC Mediplus Solutions SRL, va fi achiziționat minim un RMN, maxim două. Prețul stabilit este de 9.486.563,58 de lei/buc. fără TVA. În total, conducerea spitalului județean a angajat o plată de 22.578.021,32 de lei, pentru două aparate, cu tot cu TVA.
Un privat a plătit jumătate din valoarea angajată de spital pentru un aparat mult mai bun
Puterea unui RMN este dată puterea câmpului magnetic și se măsoara în Tesla (T), cheia pentru claritatea imaginii. Cu cât este mai puternic magnetul, cu atat mai clară este imaginea. Un aparat RMN 3T funcționează la o putere de 60 000 de ori mai mare decât forța de atracție a Pământului. În caietul de sarcini, care stă la baza acordului dintre Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” și SC Mediplus Solutions SRL, unde sunt prevăzute caracteristicile echipamentelor medicale ce urmează să fie achiziționate, este precizat că aparatul RMN trebuie să fie de minim 1,5 T.
Managerul spitalului s-a răzgândit, nu mai vrea aparatul
I-am cerut un punct de vedere lui Raul Pătrascu, managerul Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu”. Raul Pătrașcu spune că spitalul are nevoie urgentă de încă un RMN, pentru că funcționează cu un singur aparat, care nu face față tuturor solicitărilor, dar a recunoscut că valoarea angajată prin acordul semnat de domnia sa este foarte mare.
“În acordul cadru sunt prinse minim unu, maxim două aparate. Două aparate nu vom lua niciodată. Unul îl vom lua, dacă vom avea bani de la Minister. Nu poți trece pe acord decât cantitatea minimă și maximă. Am făcut studii de piață și în baza studiilor de piață, făcute de specialiștii de la radiologie, pentru că ei au lucrat la specificațiile tehnice pentru intervențiile de neurochirurgie și am înțeles că acelea au fost foarte scumpe. Este și acesta foarte performant, este de la o firmă americană. Așa s-a câștigat licitația, dar asta nu înseamnă că îl vom achiziționa”, spune managerul Raul Pătrașcu, la mai puțin de două luni după ce a aprobat acordul, acesta fiind semnat în 28 decembrie 2021.
Pătrașcu a recunoscut că valoarea este extrem de mare și spune că a semnat acordul la recomandările colegilor săi, fiind ultima persoană care și-a pus semnătura. Dar și cea mai importantă. “Aproape sigur nu vom face achiziția aceasta!”, ne-a declarat Pătrașcu, care susține că se vor căuta alte variante mai ieftine și mai avantajoase pentru unitatea medicală.
Doar că, pe durata de 24 de luni a acordului, legea îi interzice spitalului să mai facă o astfel de achiziție, de la un alt furnizor. Oricât de bun ar fi aparat și oricât de avantajos ar fi prețul.