Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ghidul Banatului

Zestre culinară de vară din Timișoara. Ardeii umpluți, în zeamă multă, serviți cu multă smântână

Ungurii, dar doar în anumite zone, îi spun Supă de ardei umpluți. Altfel, tradițional, ardeii umpluți sunt o mâncare in sine, trebuie să aibă destulă zeamă când fierb in oală. Există anume soiuri de ardei gras galben pretabil pentru a fi umpluți, la bază nu foarte alungiți, cu mirosul de coajă parfumat Gustul lor e unul delicat, aromat de ardei, dulceag, nicidecum amărui.

Dacă mergi in piețele din vestul țării, să ceri simplu ardei pentru umplut. În orice caz, dacă ai ardeii potriviți, nu e suficient. Căci nu te pui la masă când ai ardei umpluți in meniu dacă nu ai scos deja borcanul cu smântâna grasă, pâine și sarea.

Mi-a făcut mătușa pofta de Ardei umpluți cu multă zeamă. A scos supiera, eu am ales o față de masă cu zestre, cu model unguresc floral, Kalocsai. Nu întâmplător am ilustrat așa povestea de azi a ardeilor umpluți. Zona Kalocsa a Ungariei este renumită pentru ardeii și boiaua de ardei. Ardeii cultivați în zona Szentes sunt Hungarikum. Vă mai plimb cu povestea până să ajung în Bărăgan și să vă spun că grădinarii bulgari au adus ardeii și in Câmpia Panonică in sec. 19.

Acestea fiind zise, eu mi-am scos în farfurie 2 ardei și o lingură dolofană de smântână de la Laptaria cu caimac, de 35% grăsime. Spre deosebire de smântâna fermentată, e mai cremoasă, se unge singură pe pâine. Ceea ce am făcut, din obișnuință, din instinct, noi la Timișoara avem această tradiție: mâncăm toată smântâna înainte, pe felii groase de pâine, cu sare, spre „disperarea” celor care caută smântâna. Dacă mă-ntrebați cum arată ambalată smântână de la @Lăptăria cu Caimac, nu mai am cum. Până să-i fac poză, mătușa a ochit borcanul golit de Smântână dolofană care a ajuns in mașina de spălat vase, nu s-a supărat. Ați ghicit, il va folosi la zacuscă.

Zice impăcată, „când mai vorbești cu amicii tăi de la Lăptăria cu caimac, să le spui că fac o treabă grozavă. Tu te-ai săturat deja de la smântână, mâine mai avem ardei, iar eu m-am ales cu borcanul reciclat. Nu se știe ce vremuri vin. Mătușa mâine face 89.

Adăuga comentariul tău !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm

Eveniment

Festivalul Slăninii sau Slaninijada este un eveniment de tradiție care are loc anual în luna februarie în localitatea Kacarevo din Banatul sârbesc, aflată la...

Știri

Grinzile de aproape 40 de metri au fost instalate noaptea trecută pe viitorul pasaj rutier peste Autostrada Vestului, în zona Sânandrei, asigurând astfel o...

Cultură

Lăsați-vă purtați de magia muzicii marilor filme în cadrul unui eveniment unic și emoționant: „Unforgettable”, un recital de excepție care aduce în prim-plan coloanele...

Știri

Ordinul privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice naturale a...