Connect with us

Hi, what are you looking for?

flanco.ro/

Știri

Urmează acreditarea internațională pentru Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”

Una din cele mai căutate universităţi din Banat se află în plin proces de acreditare națională și internaţională. Fără aceasta, diplomele nu vor mai fi recunoscute în străinătate.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara se pregăteşte pentru începerea procedurilor de acreditarea internaţională. Fără această acreditare, diplomele obţinute de absolvenţi ar putea să nu fie recunoscute în tot mai multe state. „Acreditarea facultăților s-a realizat, fără probleme. Urmează acreditarea pentru întreaga universitate și la nivel internațional. Nu au fost probleme până acum cu recunoașterea diplomelor, dar trebuie făcută această acreditarea internațională pentru ca nici în viitor să nu avem situații de acest gen”, spune Octavian Crețu, rectorul UMF.

Rectorul UMF a anunţat că, în acest sens, au fost demarate mai multe programe de investiţii, care să crească calitatea spaţiilor didactice şi de cazare pentru studenţi.

„Avem o problemă în privinţa spaţiilor didactice cât şi a spaţiul de cazare al studenţilor, deja o parte din lucrările pentru anumite amenajări au început, unele au fost realizate deja. Evident că dorim să continuăm aceste lucrări şi în anii care urmează, în special la nivelul căminelor studenţeşti. La trei, din cele patru cămine, dorim să reducem numărul de studenţi şi să creăm în fiecare cameră câte un grup sanitar. Nu în ultimul rând vrem să accesăm fondurile europene care pe domeniul sănătate vor fi substanţiale de anul acesta1, peste 8 miliarde de euro, şi vom încerca să câştigăm cât mai multe finanţări europene”, anunţă rectorul UMF.

Facultatea de Medicină din Timişoara a luat fiinţă în anul 1945, când situaţia sanitară României era precară. Boli aşa-zise sociale: tuberculoza, pelagra, malaria şi altele aveau mare răspândire, mortalitatea infantilă ridicându-se până la 180‰, iar cea generală până la 20-22‰. De aici apărea şi necesitatea de formare a unor cadre medicale a solicitat mărirea capacităţii de şcolarizare.

Primul document care consemnează înfiinţarea Facultăţii de Medicină din Timişoara este Decretul nr. 104 din 17 ianuarie 1945, semnat de Dr. Dumitru Bagdasar, ministrul Sănătăţii din acea vreme, dar documentul fundamental care a condus de drept şi de fapt la înfiinţarea Facultăţii de Medicină a fost Legea nr. 361 din 4 mai 1945, care modifica prevederile Decretului-Lege de înfiinţare a Universităţii de Vest, în sensul necesităţilor obiective impuse de formarea în această parte a ţării a unor specialişti în domeniul ocrotirii sănătăţii. Facultatea de Medicină din Timişoara începe să funcţioneze în mod efectiv la 15 iulie 1945 cu primii doi ani de studiu: în anul I cu 412 studenţi, iar în anul II, cu 76.

Transformările succesive de-a lungul timpului au dus în final la structura actuală, cu trei facultăţi – de medicină, de medicină dentară şi farmacie. Întrucât familia doctorului Victor Babeş îşi are originea în Banat, din anul 2001 UMF Timişoara a devenit UMF VICTOR BABEŞ.

Adăuga comentariul tău !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm

Cultură

De la cei mai mici, la cei mai mari, lugojenii sunt invitați miercuri, de la ora 11, la Teatrul Municipal ”Traian Grozăvescu”, la un...

Sport

După un meci viu disputat, cu multe momente dramatice, CSM Lugoj pierde duelul disputat acasă cu Rapid București. La final, scorul a fost 1-3...

Știri

Vremea va fi în general frumoasă, dar rece în Banat. Cerul va prezenta unele înnorări ziua în Munții Parâng, iar noaptea și în rest....

Știri

Trei persoane au ajuns la spital, în urma unui accident rutier care a avut loc pe raza comunei Remetea Mare. În accident au fost...