Anul acesta ar fi trebuit ca Timișoara să fie Capitala Europeană a Culturii. Cum a venit pandemia peste noi, evenimentul a fost amânat pentru 2021. O gură de aer pentru cei implicați în desfășurarea proiectului, mai ales că nu toate planurile au mers conform programării, din lipsa finanțării din partea celor trei entități: Ministerul Culturii, Consiliul Județean Timiș și Primăria Timișoara. Doar Primăria Timișoara a fost partenerul care și-a achitat aproape în totalitate obligațiile, însă nu întotdeauna la timp.
Așadar, amânarea pe motive de pandemie a fost exact ceea ce trebuia ca să se mai recupereze din întârzierea derulării proiectului. Numai că, nici de această dată, politicienii nu au reacționat cum ar fi trebuit. În lipsa respectării parteneriatului, Primăria Timișoara “și-a luat jucăriile” și a plecat din asociația care implementa proiectul. Astfel majoritatea acțiunilor din proiect au fost preluate de către Centrul de Proiecte, o entitate nouă înființată. Simona Neumann, directorul Asociației Capitala Europeană a Culturii 2023, spune că 2021 e un an ratat.
“Cu siguranță e un nou an pierdut. Desigur că și pandemia impune anumite decizii, dar în primul rând conflictele de pe scena politică și faptul că nu s-a ajuns la o concluzie, cum se dorește implementarea comună a titlului de Capitală Europeană a Culturii. Pot să spun, din punctul meu de vedere, că a fost un an experimental, cu o nouă administrație în plan local, și experimental pentru că, după cum se știe deja, majoritate proiectelor au fost preluate de Centrul de Proiecte al Primăriei, înființat la sfârșitul lunii aprilie. Asociația a rămas cu opt proiecte, din cele în jur de 100, pe care noi le implementam. Sigur că nu facem doar atât, încercăm să facem lucrurile și să menținem relațiile cu partenerii externi și să programăm pentru 2023. Preluarea de către Centrul de Proiecte a însemnat doar preluarea finanțării nu și a managementului, practic toți partenerii noștri care au fost finanțați și-au implementat singuri proiectele, fără coordonare și comunicare unitară”, a declarat Neumann.
Aceasta spune că, în acest sens, a fost și reacția publică a juriului de monitorizare al Comisiei Europene, care a solicitat un document de clarificare.
“Document ce trebuia trimis și a fost trimis de Primăria Municipiului Timișoara. Noi nu am văzut acel document”, spune Neumann, care adaugă că nu se poate pronunța dacă întârzierea poate fi recuperată, deoarece nu a văzut un plan concret din partea Centrului de Proiecte pentru următorii ani.
Pe de altă parte, primarul Timișoarei, Dominic Fritz a anunțat cu mare entuziasm formarea unei echipe noi, în cadrul Centrului de Proiecte, care să ducă mai departe și să implementeze cu succes titlul de Capitală Europeană a Culturii.
“Mândru de această echipă. Șapte dintre cei mai buni manageri culturali și organizatori de evenimente culturale, cu anvergură și vocație europeană, s-au alăturat proiectului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Iar acest lucru ne bucură și reconfirmă potențialul orașului. După o lungă perioadă de stagnare și derută, proiectul își recapătă suflul și mobilizează oameni din toate colțurile Europei alături de Timișoara.
Cei șapte care formează echipa curatorială au experiențe care se completează, de la Matevž Čelik, fost director al Muzeului de Arhitectură și Design din Ljubljana, la Silviu Scrob, fost director tehnic al Capitalei Culturale Europene Sibiu 2007 și manager de producție tehnică pentru festivaluri ca Electric Castle sau Summer Well. De la Oana Boca Stănescu care a creat Premiile Industriei de Carte din România, la Corina Oprea, curator de expoziții ce abordează problemele comunităților marginalizate. De la Teodora Borghoff care a contribuit la candidatura Timișoarei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, la Corina Bucea, curator al unor proiecte pentru Bienala de Artă și Arhitectură de la Veneția și la Cosmina Goagea care a coordonat mai multe proiecte colaborative între arhitecți, artiști, designeri, urbaniști, premiate național și european.
Am cerut echipei curatoriale ca până în ianuarie să vină cu dosarul de candidatură revizuit și un calendar de evenimente mari pentru 2023. În același timp, lucrăm la un buget nu pentru un an, ci pentru următorii doi.
Cei șapte au misiunea să reconstruiască încrederea între toți partenerii proiectului, prietenii Capitalei și timișoreni, să-l reconecteze cu oamenii și cu toți actorii culturali locali, naționali și internaționali, care doresc să se implice.
Centrul de Proiecte Timișoara nu doar găzduiește Echipa Curatorială Timișoara 2023, devine un real centru de comandă prin care Primăria Municipiului Timișoara își asumă rolul de a coordona eforturile și resursele comunității locale.
Ceea ce pot să garantez azi este că nu ne oprim după 2023, pentru că Timișoara Capitala Europeană a Culturii nu este un eveniment de un an, ci destinul orașului nostru”, spune Fritz.