Connect with us

Hi, what are you looking for?

flanco.ro/

Știri

Vasile Bănescu, îi critică pe preoții antivacciniști care spun că „vaccinul autentic este Sfânta Împărtășanie”.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, îi critică pe preoții antivacciniști care spun că „vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie”.

Cel mai vocal antivaccinist din Biserică este anarhistul de la Constanța, ÎPS Teodosie, care spune insistent că „vaccinul cel mai puternic, cel mai bun este Sfânta Împărtășanie”.

Vasile Bănescu spune că oamenii ar trebui să se informeze de la medici atunci când vine vorba de sănătatea lor și că nu există un conflict între știință și credință.

Vasile Bănescu a spus: „Mă gândeam la un joc de cuvinte nefericit pe care îl fac unii declarați zgomotos antivacciniști din rândul clerului, oameni care spun că «nu ne trebuie vaccin, pentru că vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie». Când am auzit asta, m-am cutremurat. Nu pentru că Sfânta Împărtășanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viața noastră, a creștinilor, ci pentru că e comparat acest lucru, cel mai sfânt, trupul și sângele lui Christos, cu un vaccin. Mi se pare că acești oameni nu doar că se înșală profund, dar comit, fără să-și dea seama probabil, un fel de sacrilegiu. Pentru că a-l compara pe Christos cu un vaccin este ceva sacrileg. Este total nedrept să arunci în spațiul public astfel de cuvinte, amestecând planurile – voit sau nu –, comparând un act medical cu un act prin excelență spiritual, amestecându-le și trăgând concluzia, tu, ca înțelept autoimprovizat, că ai găsit leacul la orice și că nu ai nevoie de nimic altceva”.

Rătăcirile lui Teodosie

Personajul bisericesc care promovează insistent ideile antivacciniste criticate de Patriarhia Română, prin purtătorul său de cuvânt, este ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

În luna ianuarie a acestui an, anarhistul de la Constanța spunea: „Sfânta Împărtășanie este mai puternică decât orice vaccin, iar apa sfințită e un medicament în plus”.

Trei luni mai târziu, pe 28 aprilie, în Miercurea Mare, ÎPS Teodosie a recidivat într-o conferință de presă: „Eu nu am nevoie de vaccin, mă împărtăşesc zilnic şi vaccin mai mare ca asta, mai puternic, nu este altul”.

Teodosie nu a ratat ocazia de a încerca să-i înspăimânte o dată în plus pe cei ce se uită în gura lui: „Sunt oameni cu anumite afecţiuni care datorită vaccinului, iată, cedează, unii mor, alţii paralizează”.

ÎPF Daniel: „Ca urmare a vaccinării unui procent foarte mare din populaţie…”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, explică în ce constă nocivitatea mesajelor de tipul celor propagate de ÎPS Teodosie, fără a-l nominaliza însă pe acesta.

„Se confundă panurile cu un preț nefiresc și dureros. Mi se pare că un astfel de mesaj a demobilizat pe foarte mulți oameni credincioși, a fracturat un dialog firesc, fie el și mental, între oamenii credincioși și oamenii dintr-o sferă științifică. Acest conflict este fals. Nu există conflict real între credință și știință”, a spus Bănescu.

El a precizat că s-a vaccinat, la fel cum au făcut-o mulți oameni credincioși.

Însuși Patriarhul Daniel a lansat sâmbătă un îndemn către oameni să se vaccineze. Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a dat exemplu ceea ce s-a întâmplat la Ierusalim, în Israel.

„Anul acesta, 2.500 de persoane au fost lăsate să intre în Basilica Sfântului Mormânt, în Biserica Mare. Şi s-a văzut bucuria credincioşilor prezenţi, printre care şi părintele arhimandrit Teofil Anăsătosoaie, ca reprezentant al Patriarhiei Române. Deci, această binecuvântare este o încurajare pentru noi. Şi a fost posibil acest eveniment anul acesta mai uşor şi anume intrarea şi multor credincioşi pelerini în Biserica Sfântului Mormânt şi datorită faptului că în Israel, ca urmare a vaccinării unui procent foarte mare din populaţie, s-au relaxat măsurile sau restricţiile impuse anul trecut. Darul vieţii şi al sănătăţii vin de la Dumnezeu, dar noi trebuie să le protejăm şi să le cultivăm”, a spus Înalt Prea Fericitul (ÎPF) Daniel, sâmbătă, la ceremonia de primire a Sfintei Lumini la Catedrala Patriarhală.

Adăuga comentariul tău !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm

Eveniment

Stațiunea Buziaș, cunoscută pentru apele sale minerale cu proprietăți terapeutice și vizitatorii săi celebri, revine în atenție datorită unor noi festivaluri și investiții, conform: https://www.pressalert.ro/...

Știri

Hunedoara, 27 septembrie 2024 – În urma unor razii desfășurate în județul Hunedoara, nouă persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, iar...

Știri

Un tânăr de 20 de ani, căutat la nivel național pentru furt, a sărit de la etajul 2 al unui hotel din Timișoara, încercând...

Știri

Domeniul Regal de la Săvârşin va fi deschis pentru public doar pe parcursul lunii octombrie, după care va fi închis până în mai 2025,...