Guvernul local al oraşului Hong Kong a lansat recent un plan de vaccinare pe scară largă împotriva virusului Wuhan, dar, spre surprinderea autorităţilor, a generat numeroase rapoarte de reacţii adverse grave.
În doar o lună, 13 persoane au murit în Hong Kong după ce au fost inoculate cu vaccin anti-COVID, 11 dintre ele fiind injectate cu cel fabricat de compania chineză Sinovac.
Regimul comunist chinez nu a raportat niciun caz de efecte secundare grave sau de deces după ce a anunţat administrarea a 100 de milioane de doze de vaccin Sinovac în China, la data de 28 martie.
Cu toate acestea, există patru fenomene ciudate legate de vaccinul chinez Sinovac, analizate după cum urmează.
Focarul se intensifică în ţările care utilizează vaccinuri Sinovac, în loc să se diminueze
Marea Britanie a fost prima ţară europeană care a început vaccinările COVID-19, aprobând utilizarea vaccinului BioNTech în decembrie înainte de a introduce vaccinul AstraZeneca în ianuarie 2021. Focarele din Marea Britanie s-au diminuat treptat după 9 ianuarie. Regatul a înregistrat 4.715 cazuri pe 27 martie, în scădere semnificativă faţă de 6.187 de cazuri cu o zi înainte. În Statele Unite şi Israel, unde vaccinul BioNTech a fost utilizat preponderent, epidemia a încetinit semnificativ, de asemenea, după vaccinare.
Cu toate acestea, numărul cazurilor confirmate în Chile, Turcia şi Pakistan, ţări care au ales să folosească vaccinul chinez Sinovac, a crescut.
Chile a administrat aproape 9 milioane de doze de vaccinuri Sinovac în februarie, cu o medie de 47 de doze la 100 de persoane, devenind astfel ţara cu cea mai mare rată de vaccinare din America de Sud. Cu toate acestea, numărul cazurilor de infecţie cu virus Wuhan înregistrate în Chile a crescut în loc să scadă, iar o nouă valoare maximă – de 7.626 de cazuri – a fost înregistrată într-o singură zi, pe 26 martie, lucru care a generat o criză de paturi de spital şi carantină de urgenţă în capitala Santiago.
Turcia a început să administreze vaccinurile Sinovac la jumătatea lunii ianuarie şi cel puţin opt milioane de persoane au fost injectate cu vaccinul, reprezentând peste 10% din populaţie. Numărul cazurilor de COVID a început din nou să crească, de asemenea, la sfârşitul lunii februarie, cu 37.303 cazuri noi înregistrate la 30 martie, cea mai mare rată zilnică a îmbolnăvirilor de la apariţia oficială a epidemiei în Turcia – în 11 martie 2020. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat pe 2 aprilie că va avea loc o carantină în weekenduri, pe tot parcursul lunii Ramadanului.
Pakistanul, care foloseşte vaccinul chinezesc de la începutul lunii februarie, se confruntă acum cu un al treilea val de pandemie, raportul pozitivării ajungând la cifra record de 11%, cel mai înalt nivel de la izbucnirea focarului. Peste 20 de oraşe au fost „închise” din cauza gravităţii focarului.
Preşedintele pakistanez Arif Alvi a transmis, pe 29 martie, că a fost testat pozitiv la două zile după ce a primit prima doză de vaccin produsă de China National Pharmaceutical Group Corp în 15 martie.
Lin Xiaoxu, fost cercetător în virologie la Institutul Walter Reed de Cercetare al Armatei SUA, a declarat că regimul comunist a susţinut, în februarie, că 20 de milioane de persoane din China continentală au primit vaccinul, dar nu a publicat nicio analiză reală a ratei de eficacitate.
„Ţările care injectează vaccinul produs de Sinovac Biotech sau National Pharmaceutical Group Corp din China ar trebui mai întâi să solicite Chinei să furnizeze date cu privire la eficacitatea vaccinului în rândul chinezilor care l-au primit”, a declarat Lin.
Niciun deces raportat în China, în ciuda unui program masiv de vaccinare
Primul deces raportat după vaccinare în Hong Kong a avut loc pe 28 februarie. Pe 28 martie, în doar o lună, 13 persoane din Hong Kong, cu vârste cuprinse între 55 şi 80 de ani, au murit după vaccinare.
Unsprezece dintre ele primiseră vaccinul Sinovac, celelalte două – BioNtech.
În plus, o femeie în vârstă de 80 a murit acasă, a doua zi după administrarea vaccinului Sinovac, pe 20 martie, dar Departamentul de Sănătate din Hong Kong nu a raportat acest lucru şi nici nu a făcut publicitate incidentului. Departamentul Sănătăţii a răspuns în primele ore ale zilei de 31 martie că „nu există o relaţie de cauzalitate directă între moartea bătrânei şi vaccinare, astfel că incidentul nu îndeplineşte criteriile de raportare pentru AEFI (evenimente adverse după imunizare)”.
Într-un interviu acordat publicaţiei Epoch Times, Yuen Hoi Man, purtător de cuvânt pentru politică medicală al Partidului Democrat din Hong Kong, a criticat guvernul pentru privarea publicului de dreptul de a cunoaşte – prin faptul că nu a publicat informaţiile – lucru care afectează şi încrederea publicului în vaccinuri. El a spus că, indiferent dacă există o relaţie directă între deces şi imunizare – sau nu – guvernul ar trebui să fie onest atunci când o relaţie indirectă nu poate fi exclusă.
Medicul chinez dr. Cheung Wai Lit, într-un interviu acordat Epoch Times, a spus că suspectează că au existat şi alte cazuri de deces survenit la scurt timp după administrarea vaccinului chinezesc, dar nu există nicio modalitate ca cei care doresc să ancheteze incidentele să aibă acces la date.
Ca reacţie după moartea a 13 persoane din Hong Kong, survenită după administrarea vaccinului, autorităţile au răspuns la 30 martie, spunând că datele actuale arată că majoritatea persoanelor au murit de boli cardiovasculare şi niciunul dintre cazurile individuale nu a fost direct legat de vaccinare.
Cu toate acestea, Law Cheuk You, vicepreşedinte al Autorităţii Spitaliceşti din Hong Kong, a declarat într-un interviu acordat Epoch Times că „în general, posibilitatea unor efecte secundare indirecte nu trebuie exclusă complet”. „De fapt, multe medicamente au [efecte secundare].”
Law a spus că există cazuri de deces după vaccinarea COVID-19 şi în alte ţări. Dar chiar şi în cazurile în care este posibil să nu existe o relaţie directă, autorităţile trebuie să transmită în continuare date, pentru că acest lucru oferă oamenilor opţiunea de a lua decizii informate.
La 30 martie, Germania a anunţat că, începând cu 29 martie, peste 2,7 milioane de persoane primiseră vaccinul AstraZeneca şi că 31 de persoane au dezvoltat cheaguri de sânge, cu 9 decese. Prin urmare, guvernul german a decis să suspende vaccinul pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani.
Pe 29 martie, Canada a anunţat, de asemenea, că suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 55 de ani, în urma rapoartelor privind cheagurile de sânge, deşi nu există cazuri relevante în ţară pentru moment – şi nicio certitudine că fenomenul este legat direct de vaccinare.
Însă guvernul din Hong Kong, deşi a suspendat recent utilizarea vaccinurilor BioNtech din cauza defectelor de ambalare, nu a anulat încă utilizarea vaccinului Sinovac, după 11 decese dintr-un total de aproximativ 450.000 de persoane vaccinate într-o lună. Acest lucru a provocat îngrijorarea publicului.
Law consideră că nu există suficiente date statistice privind utilizarea vaccinului Sinovac pentru persoanele din categoria 60+ şi că datele clinice de fază III ale acestuia nu au fost publicate în reviste medicale evaluate de colegi. Iar în aceste condiţii de lipsă de transparenţă, guvernul din Hong Kong cere în continuare bătrânilor să primească vaccinul.
Yuen Hoi Man a sugerat suspendarea utilizării vaccinului Sinovac pentru persoanele de peste 60 de ani şi pentru cele cu boli cronice.
Este demn de remarcat faptul că actuala Comisie Naţională de Sănătate a regimului comunist chinez a anunţat, pe 28 martie, că peste 100 de milioane de doze din vaccinurile produse intern au fost administrate în China, dar nu a raportat niciun deces sau caz cu efecte secundare grave. Orice comentarii cu privire la efectele adverse ale vaccinurilor sunt şterse rapid de pe internetul chinez (iar la cel extern chinezii nu au acces).
Rata de reacţie adversă similară cu grupul căruia i s-a administrat placebo
În prezent, Sinovac a publicat doar datele studiilor clinice pentru faza I şi faza II, iar datele arată că rata reacţiilor adverse este de aproximativ 20%, o cifră mai mică decât a altor vaccinuri. Dr. Dong Yuhong, virolog european şi cercetător şef la compania elveţiană Biotech, a spus că, din punct de vedere academic, există două suspiciuni asupra datelor publicate de Sinovac (pdf).
În primul rând, la diferite alte vaccinuri anti COVID-19, raportul efectelor secundare din grupul de vaccinare este de obicei semnificativ mai mare decât cel din grupul căruia i s-a administrat placebo. Pe când în datele publicate de Sinovac, numărul raportat de efecte secundare după vaccinare este similar cu cel al grupului placebo. Unele reacţii adverse au fost chiar mai rare în grupul de vaccinare decât cele din grupul placebo (de control).
În al doilea rând, în general, cu cât sunt mai multe doze injectate, cu atât există mai multe efecte secundare. Acest fenomen poate fi observat în studiile clinice ale altor vaccinuri şi se numeşte „corelare cu doza”. Cu toate acestea, din rezultatele publicate de Sinovac, nu pare să existe un astfel de fenomen.
Efectele secundare în unele grupuri cu doze mai puţine sunt mai mari decât cele din grupurile cu doze mai multe.
Dr. Dong a afirmat că oamenii de ştiinţă se aşteptau să apară datele clinice ale Sinovac de fază III, dar, din păcate, încă nu au văzut nimic publicat, iar numărul subiecţilor înscrişi în studiul său clinic de fază I-II este relativ mic, astfel încât este dificil să fie evaluate efectele adverse ale vaccinului Sinovac.
Deşi regimul comunist chinez a publicat date care arată că efectele secundare ale vaccinului Sinovac în studiile clinice sunt similare cu cele ale grupului placebo, pe 6 ianuarie, mass-media de stat Xinhua a informat că femeilor însărcinate şi celor care alăptează nu li se permite să primească vaccinul produs în China, chiar recomandând femeilor să-şi amâne sarcina timp de trei luni după ce au primit vaccinul chinezesc.
Un rezident din China continentală a primit, de asemenea, o notificare din partea autorităţilor locale, prin care i se atrăgea atenţia că sarcina ar trebui amânată pentru şase luni, după administrarea vaccinului. Acest lucru ridică suspiciuni că vaccinul chinez ar putea avea efecte secundare grave asupra fertilităţii sau a progresului sarcinii în general, care însă nu apar în statisticile oficiale.
Dr. Cheung Wai Lit a spus că, în procesul de vaccinare pe scară largă în China, regimul comunist a continuat să emită noi linii directoare şi principii. Folosind o metaforă chineză tradiţională, el a declarat: „Cei care conduc acum campania de vaccinare încearcă să traverseze râul prin tatonarea pietrelor de pe fundul apei cu picioarele – folosesc oamenii pentru testele clinice”, a spus dr. Cheung.
Vaccinarea obligatorie
Deoarece datele privind vaccinul chinezesc nu sunt transparente, oamenii sunt îngrijoraţi. Au existat relatări la ştiri despre persoane care refuză vaccinarea în Shanghai şi alte oraşe mari ale Chinei. Pe 27 martie, rata de vaccinare în China era de doar 7%.
Recent, Epoch Times a obţinut un document care arată că, pentru a accelera rata de vaccinare, Partidul Comunist Chinez a forţat oamenii să se vaccineze.
Acest document intern provine de la o întreprindere privată mare, Chongqing Sokon Industry Group şi poartă titlul „Notificare privind consolidarea prevenirii şi controlului epidemiei”. În circulară se spune: „Toate unităţile trebuie să fie la înălţimea conştiinţei politice, să urmeze principiul ‘toată lumea trebuie să îl facă’ ”… cu o implementare strictă şi responsabilă. „Grupul va monitoriza orice unitate şi persoană care nu reuşeşte să desfăşoare responsabil noua activitate de vaccinare COVID.”
În afara marilor întreprinderi, fenomenul vaccinării obligatorii cu vaccinuri chinezeşti a început să se extindă. Liu, vânzător de legume la piaţa Honggang din oraşul Sanya, Hainan, a declarat pentru Epoch Times că dovada vaccinării este acum necesară pentru a intra în piaţă. „În întregul oraş Sanya vaccinările sunt obligatorii.”
Wu, un avocat chinez pentru drepturile omului, a dezvăluit într-un interviu Epoch Times probleme anterioare legate de vaccinurile chinezeşti: „Siguranţa, calitatea şi eficacitatea (vaccinurilor chinezeşti) sunt foarte scăzute. În trecut, au existat cazuri de copii născuţi cu handicap, cu retard mintal după vaccinare. [Pentru a dezvolta vaccinurile] într-un timp atât de scurt, ştiau că nu sunt de calitate, dar totuşi au forţat un miliard de chinezi să le accepte. Este de groază. Într-adevăr tratează viaţa oamenilor ca pe o glumă”.
Anterior, fostul şef al Institutului Naţional de Sănătate din Peru, Ernesto Bustamante, a declarat într-o emisiune a televiziunii locale că vaccinul Sinofarm împotriva virusului Wuhan ar avea doar 33% eficacitate. Brazilia a transmis că Sinovac ar avea doar 50,4% eficacitate.
De-a lungul anilor, incidentele cu vaccinuri necorespunzătoare şi vaccinuri false din China sunt frecvente şi şocante.
În 2018, Changsheng Biotechnology a vândut peste 250.000 de doze sub standard de vaccin DTap (un vaccin combinat, pentru copiii mici, împotriva difteriei, pertussis şi tetanos). Un alt caz – din 2013 – este cel al deceselor foarte frecvente la sugari, cauzate de un vaccin împotriva hepatitei B în sudul Chinei. În 2007, o campanie de vaccinare din Shanxi a făcut ca aproape 100 de copii să devină invalizi sau să moară. În 2005, probleme cu un vaccin împotriva hepatitei A în Anhui au generat un deces şi 215 reacţii adverse.
Iar aceasta este doar partea nevăzută a iceberg-ului, pentru că anchetarea unor asemenea cazuri poate fi pedepsită cu închisoarea pentru divulgarea de secrete de stat.