In zona Banatuluil, traditiile de Paste sunt mai putine decat in celelalte regiuni ale tarii, insa sarbatoarea Invierii are aceeasi semnificatie deosebita pentru crestini. Cea mai importanta zi din perioada premergatoare Pastelui este Joia Mare, cand, potrivit traditiei populare, Joimărița umbla prin sate si le pedepseste pe fetele care nu au terminat de tors lana. In aceasta zi se aprind focurile in cimitire deoarece se crede ca, odata cu invierea Domnului, sufletele celor morti se intorc pe pamant. In bisericile romano-catolice se sfintesc uleiurile pentru bolnavi si pentru infaptuirea sfintelor taine. In Sambata Mare, dupa ce gospodinele au terminat curatenia in casa si au incondeiat ouale, barbatii sacrifica mielul, din care se pregatesc bucate traditionale delicioase.
Dupa slujba de Inviere exista obiceiul ca fetele tinere sa pastreze in casa lumanarea pe care au aprins-o la biserica. Se spune ca daca urmezi traditia ai parte de noroc in viata si esti bine vazuta de ceilalti. In dimineata zilei de Paste, credinciosii se spala pe fata cu apa proaspat scoasa din fantana, in care se pune un ou rosu, un banut de argint si fire de iarba verde. Astfel vor fi rumeni in obraji, plini de energie si vor avea un an imbelsugat. Apoi are loc tamaierea bucatelor, fiecare mesean primind o lingurita cu vin si paine sfintita.
In cea de-a doua zi de Paste satenii imbraca costumele traditionale si incing hore in centrul satului si in fata bisericii. Oamenii uita de suparari, se impaca unii cu altii si sarbatoresc speranta unui nou inceput. La germani si la maghiari exista obiceiul de a stropi fetele cu parfum. Baietii tineri merg la casele fetelor nemaritate si striga: “Am auzit ca aveti un trandafir frumos. Am venit sa-l udam, sa creasca, sa infloreasca si multi ani sa traiasca.” Apoi le parfumeaza pe fete ca simbol al vietii si fertilitatii.
Prima saptamana de dupa Paste este numita Saptamana blajinilor sau Saptamana lui Toma. Se considera ca in aceste zile sufletele mortilor sunt libere si se plimba pe pamant. Femeile gatesc bucate alese si le impart vecinilor, pomenindu-i pe raposati. Un alt obicei specific Banatului este Mătcălăul sau Ortăcia, ocazie cu care copiii fac cununi din crengile unui pom inflorit pe care si le pun pe cap; apoi se iau de maini, ocolesc pomul si fac schimb de oua rosii. Astfel copiii leaga o prietenie stransa care tine, de obicei, pana la sfarsitul vietii.
In Banat poti cunoaste traditiile romanesti, sarbesti si unguresti care au fost pastrate de-a lungul timpului si care au rezistat contopirii celor trei culturi. Sarbatoarea Pastelui are inca o aura mistica in aceasta zona, fascinandu-i deopotriva pe straini si pe locuitorii celorlalte regiuni ale tarii.
Paștele în Ungaria este sărbătorită cu tradiții folclorice și festivaluri care marchează această vacanță de primăvară. Vizitatorii Budapesta pot lua parte la Festivalul de primăvară, care precede sau coincide cu Paștele în fiecare an. Acest eveniment lung de două săptămâni sărbătorește sezonul cu concerte, spectacole, cursuri, precum și o piață anuală. Sate pe întreg Ungaria va sărbători în funcție de propriile lor tradiții și pot găzdui festivaluri oficiale de Paști.
Traditii de Paste din Ungaria
O tradiție maghiară de Paști este „Stropirea“, care poate lua forma dousing o altă persoană cu apă (de obicei, o femeie) sau stropirea părul cu parfum. Acest ritual este asociat cu ritualuri de fertilitate și de curățare rămase din timpuri păgâne.
Similar cu stropire, „biciuire“ poate avea, de asemenea, loc. În mod tradițional, băieți whacked fete cu macazuri în amintirea unui alt ritual de fertilitate.
Tradiția modernă a Iepurașul a făcut-o în Ungaria. Mulți copii participă la o vânătoare de ouă de Paște și de a primi coșuri de Paști aduse de iepurasul de Paste.
sărbători de Paști legate au loc mai mult de o săptămână în Ungaria. Duminica Floriilor este numit „Flower duminică“ în Ungaria. Vinerea este o zi pentru curatenie si decorare ouă. În Sâmbăta Paștelui, coșuri de Paști sunt luate la biserică și binecuvântat. Duminica Paștelui, Postului este rupt cu preparate din carne. Stropirea sau Dousing are loc pe zi de Paște, de asemenea, o vacanță în Ungaria.
Ouă de Paști din Ungaria
Paste decorare de ou este o tradiție veche care maghiarii participă în continuare. În acest timp, găsiți ouă decorate cu motive maghiare, inclusiv cele care imita broderie maghiară în modele florale colorate. ouă simple, de casă pot purta amprenta unei frunze, care a fost fixat să-l în timpul procesului de moarte. Ouă de Paști roșu închis, uneori cu un design alb, amintesc vărsarea sângelui lui Hristos. Cel mai dificil de a decora ouă de Paști în Ungaria este cu potcoave mici, din metal, care necesită expertiză de către decoratorul de ou, a cărui mâini trebuie să fie constantă și agilitate avansat suficient, astfel încât să nu se rupă cojii la aplicarea mărcii potcoavă pe ou suflat.