Connect with us

Hi, what are you looking for?

flanco.ro/

Media & Cultura

Timişoara Capitală Culturală Europeană!

În perioada 17-19 februarie are loc deschiderea oficială a progamului Timişoara Capitală Europeană a Culturii, iar organizatorii anunţă un weekend plin, cu peste 130 de evenimente.

Timișorenii și oaspeții din întreaga lume vor participa vineri, 17 februarie, la evenimentul festiv Sărbătorim Deschiderea! din Piața Unirii, sărbătorind diversitatea culturală care caracterizează Programul Cultural național „Timișoara -Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

„Este startul unui an cu peste 1.000 de evenimente excepționale care începe cu un weekend extraordinar la care îi invit pe toți timișorenii. Este doar primul dintre momentele importante care vor marca acest an 2023, un an care va intra în istoria orașului. Zeci de ambasadori, comisari europeni, oficialități naționale și internaționale vor veni alături de noi pentru a sărbători titlul de Capitală Europeană a Culturii. În vremuri de criză, cultura ne aduce împreună. În vremuri de ură, Europa este răspunsul”, a declarat primarul Municipiului Timișoara, Dominic Fritz.

Servicii Transmisie LIVE video pe facebook si youtubeCeremonia de Gală

Pe 17 februarie, de la ora 17:00, la Palatul Culturii (Sala Mare), va avea loc Ceremonia de Gală a Deschiderii Timișoara 2023, în cadrul căreia vor fi şi concerte susținute de doi pianiști remarcabili: Andrei Irimia și compozitorul și pianistul olandez Joep Beving, devenit o senzație în lumea streaming-ului muzical contemporan.

Pentru acest eveniment de gală nu se vor pune în vânzare bilete pentru publicul larg, însă ceremonia va fi transmisă live pe TVR 1.

Ceremonia poate fi urmărită și pe ecrane LED de mari dimensiuni, amplasate în Piața Victoriei și Piața Libertății.

Sărbătorim Deschiderea!

Tot pe 17 februarie, de la ora 19:00, Timișoara are întâlnire cu Europa în Piața Unirii. Evenimentul festiv Sărbătorim Deschiderea! pune în lumină memoria și identitatea Timișoarei, alături de artiști locali și invitații lor. Vor fi puse laolaltă arta video și dansul, muzica electronică și ritmurile tradiționale.

Pe scena din Piața Unirii vor urca Doctorul Sinteză și K-Lu, Implant Pentru Refuz împreună cu Dora Gaitanovici, Adrian Despot, Dan Byron și ucraineanca Alyona Alyona, precum şi Duchamp Pilot & Muaré Experience și Taraf de Caliu și oaspeții lor.

Seara va fi încheiată de DJ-ul berlinez Fritz Kalkbrenner, ultimul headliner confirmat.

Sâmbătă, de la ora 18:30, cântărețul și compozitorul suedez-britanic Jay-Jay Johanson, va concerta la Palatul Culturii, iar în deschiderea concertului va urca pe scenă tânăra cântăreață EMAA, originară din Lugoj.

Supranumit Violonistul Diavolului, Lajkó Félix, acompaniat de trupa poloneză Vołosi, va susține un concert de excepție la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, pe 19 februarie, de la ora 18:30., iar în deschidere vor urca pe scenă Irina Sârbu & band.

Cabina Selfie 360Arte

Timișoara își reconfirmă vocația de gazdă a artelor într-un moment de sincronizare cu bienalele și muzeele importante din Europa și nu numai.

Expoziția colectivă Chronic desire – Sete cronică propune, în spații multiple din oraș (Bastionul Maria Theresia, Comenduirea Garnizoanei Timișoara, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, Palatul Ștefania) noi feluri de a citi și de a simți momentul politic și ecologic critic pe care îl traversăm împreună.

După ce a reprezentat cu succes România la Bienala de la Veneția (2022), proiectul Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului al artistei și regizoarei Adina Pintilie este prezentat în premieră în România, la Kunsthalle Bega.

Proiectul Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara, o intervenție în spațiul urban timișorean al MAIO Architects (Spania), ne propune să privim Piața Victoriei dintr-o nouă perspectivă, de la înălțimea unei instalații metalice temporare, pline de vegetație.

Instalația va fi luminată ambiental, iar vineri, 17 februarie, de la ora 19:30 va fi animată de DJ Bully.

Idei

Sub titlul Idei care schimbă lumea, filozoful german Peter Sloterdijk și scriitorul și regizorul român Andrei Ujică vor avea un dialog public de neratat, despre „filmul filosofiei și filosofia filmului”.

Conferința are loc pe 18 februarie, de la ora 16:00, în Aula Magna a Universității de Vest.

Librăria La Două Bufnițe va găzdui pe 19 februarie, 11:00, dezbaterea 256 de romane pentru Europa Centrală, condusă de scriitoarea Adriana Babeți, acompaniată de importanți scriitori, critici literari și traducători.

Comunitate

Prin programul Opening+, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, din sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, 25 de noi proiecte culturale propuse de comunitatea locală s-au alăturat programului acestui weekend intens.

„Sunt pline de energia proaspătă a orașului, în toată diversitatea lui și vor duce sărbătoarea în cartiere, din Iosefin, în Soarelui și din Fabric în Complex sau Plopi. Deschiderea Timișoara 2023 este un program finanțat de Municipiul Timișoara, coordonat și organizat de Centrul de Proiecte”, anunţă Centrul de Proiecte.

sursadevest.ro

Adăuga comentariul tău !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm

Internaționale

Principalele aeroporturi din Germania vor fi afectate, pe 20 februarie, de greva personalului de sol al operatorului Lufthansa. Este și cazul aeroportului din München,...

Administrație

Administrația lugojeană anunță că va acorda sprijin financiar de la bugetul local pentru unităţile de cult, aparţinând cultelor religioase recunoscute din România, situate pe...

Administrație

Administrația locală a anunțat că va începe campania ”Curățenia de primăvară”. Înainte de această acțiune, specialiștii de la Serviciul Public Sere și Zone Verze...

Social

Luna februarie aduce în atenția lugojenilor prima campanie gratuită de sterilizare a câinilor și pisicilor cu și fără stăpân din acest an, organizată de...