Connect with us

Hi, what are you looking for?

De Vizitat

Povestea Sfinxului Banatului, stânca învăluită de mister care înfățișează un chip omenesc

Nu există român care să nu fi auzit de Sfinx, formațiunea stâncoasă din Munții Bucegi care înfățișează un chip uman dacă este privită dintr-un anumit unghi. A făcut înconjurul lumii, a strâns legende și povești uluitoare în jurul lui și a uimit și atras călătorii din toate colțurile globului în vârf de munte, doar pentru a-l admira pentru câteva momente.

Puțină lume știe însă că și în Banat există un asemenea sfinx, adică o formațiune care arată ca și chipul unui om dacă o privești dintr-un anumit unghi. Sfinxul Banatului se află pe raza comunei Topleț din Caraș-Severin, în superba Valea Cernei. Sfinxul de la Topleț este parte a unei rezervații naturale de tip geomorfologic.

Unde puteți admira Sfinxul Banatului

Sfinxul de la Topleț este poate cea mai spectaculoasă stâncă din tot Banatul. O găsești nu departe de drumul național, la doar 3 kilometri de stațiunea Băile Herculane, pe partea stângă a drumului spre Orșova. Are 16 metri înălțime și 8 metri lățime. Cel mai bine puteți vedea chipul sfinxului din partea dreaptă.

foto: Cale Bătută

foto: Cale Bătută

Sfinxul se putea admira de la stradă până nu de mult. Datorită vegetației însă, acum chipul este mai ascuns de ochii curioșilor. Călătorii trebuie să urmeze un traseu ușor de parcurs pe jos sau cu mașina, ce pornește chiar din satul Topleț. După ce treceți de podul de beton de peste Cerna, se poate înainta ușor prin grădinile oamenilor până aproape de sfinx, de unde se poate admira în toată splendoarea sa.

Legendele Sfinxului Bănățean

Așa cum era de așteptat, și despre sfinxul din această parte a țării există nenumărate legende. Una dintre ele spune că sfinxul ar fi de fapt un om care, după ce a văzut totul și a învățat toate, a decis să rămână pe loc și să contempleze asupra lumii, motiv pentru care l-a un moment dat s-a transformat într-o stâncă. 

Publicitate. Scroll pentru a continua.

Alte povești spun că sfinxul ar fi întruchiparea semizeului Hercules. Tot legenda spune că sub sfinx s-ar afla ciomagul lui Hercules, precum și pielea pe care acesta o purta atunci când trebuie saă își învingă temuții inamici. Unii spun că sfinxul ar fi fost realizat chiar de către oameni, nu de către natură, însă cum și de ce, asta nu vom ști niciodată.

sursa: ghidulbanatului.ro

Adăuga comentariul tău !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm

Publicitate

Ești în căutarea unei agenții imobiliare profesioniste și de încredere în Lugoj și zona de vest a României? BFG Imobiliare este partenerul perfect pentru...

Diverse

Peste 400 de voluntari s-au înscris deja la evenimentul Color the Village, în care 30 de case din satul cărășan Valeapai vor fi zugrăvite,...

Diverse

Legendara cântăreață Tina Turner a murit la vârsta de 83 de ani, au anunțat reprezentații artistei, potrivit Reuters. Supranumită adesea regina rock’n roll, Tina...

Direct la Subiect

Entuziasm maxim în studioul Direct la Subiect. Avem reporteri, cameramani, ingineri de sunet și lumini, prezentatori și dj de la clasa pregătitoare B, Școala...