Connect with us

Hi, what are you looking for?

flanco.ro/

Sănătate

Nevoie de sânge! Lugojenii și restul locuitorilor din zonă, așteptați la Centrul de Transfuzii

Centrul de Transfuzii de la Timișoara face apel către toți locuitorii județului să doneze sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, de pe strada Martir Marius Ciopec nr.1 (lângă Spitalul Județean).
Programul de donare e între orele 7.30 și 13.30. Asta, pentru că în ultima perioadă, numărul celor care doreau să vină în ajutorul bolnavilor a scăzut, probabil și datorită intrării în perioada vacanțelor de vară. Înaintea lunii iunie, la Centru se prezentau frecvent circa 80 – 100 de persoane zilnic.

Conform medicilor, este nevoie, în mod special, de sânge din grupele A și 0 negativ. Mobilizarea este necesară pentru menținerea si completarea stocurilor, fără de care oamenii, aflați în suferință, n-ar putea duce mai departe lupta cu boala. La Lugoj, se organizau periodic caravane în incinta Spitalului Municipal, însă de aproape un an acestea s-au interupt din cauza lipsei personalului și a unui spațiu de donare corespunzător. La Spitalul din Făget ultima donare de sânge s-a făcut în prima perioadă a acestui an.
Bani mai mulți

Cei care vor să doneze sânge vor obține mai mulți bani în 2024, în tichete de masă valabile până la sfârșitul anului. Au o valoare de patru ori mai mare față de anul trecut. Suma alocată va ajunge la 280 de lei, comparativ cu suma anterioară de 67 de lei. Potrivit Ministerului Sănătății, în 2023 au fost salvate 15.000 de vieți datorită generozității donatorilor.
Pe lângă bonuri, există și numeroase beneficii asociate donării de sânge, inclusiv consolidarea imunității organismului și reducerea riscului de paralizie și accident vascular cu 30%. În plus, donatorii primesc și un set complet de analize, adeverință pentru transport, cu reducere de 50% pentru transportul în drepturile donatorilor includ primirea rezultatelor analizelor de laborator după fiecare donare, inclusiv grupa sanguină, RH, hemoleucograma, glicemia, markerii pentru hepatită și HIV, iar la cerere, o dată pe an, se poate beneficia de un set complet gratuit de analize de biochimie.

Beneficii pentru sănătate

Donarea de sânge aduce beneficii pentru sănătatea fizică. Acest lucru poate reduce stresul și îmbunătăți starea emoțională. Donarea regulată de sânge poate scădea rezervele de fier, conform unui studiu din 2013. Acest lucru poate reduce riscul de atac de cord. Se crede că rezervele ridicate de fier din organism cresc riscul de atac de cord. Poate dona sânge orice cetățean român cu domiciliul în România sau oricărui cetățean al Uniunii Europene care își are reședința în România, care se află într-o stare de sănătate bună și care respectă regulile referitoare la recoltarea de sânge total și componente sanguine de origine umană.

Condiții stricte

Pentru a deveni donator de sânge, trebuie să îndeplinești următoarele criterii.

Vârsta să fie cuprinsă între 18 și 60 de ani. greutatea să fie peste 50 de kilograme, pulsul să fie regulat, între 60 și 100 de bătăi pe minut, tensiunea arterială sistolică să se situeze între 100 și 180 de mmHg.

Donatorii trebuie să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele șase luni, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înainte de donare și să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni, cum ar fi hipertensiune arterială, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Există anumite boli care exclud donatorii, cum ar fi hepatita de orice tip, tuberculoza, sifilisul, malaria, epilepsia și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloza, ulcerul, diabetul zaharat, bolile de inimă, cancerul, printre altele.

Mobilier casa si gradina

sursa: redesteptarea.ro

Adăuga comentariul tău !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm

Social

Astăzi, Timișoara oferă o gamă variată de activități culturale și de divertisment. Festivalul Launmomentdat continuă în Parcul Regina Maria, iar evenimentele includ filme, concerte...

Știri

Lucrările de amenajare a centrului civic continuă   Lucrările de amenajare a centrului civic din Lugoj continuă, aducând noi elemente menite să îmbunătățească aspectul...

Știri

Alertă în Timișoara: Copilă de 14 ani dispărută, poliția cere ajutorul publicului   O adolescentă de 14 ani, Andreea Rahela Moisa, a dispărut din...

Știri

Lugojul se pregătește de un weekend de sărbătoare: Ziua Etniilor, Festivalul Berii și Saltimbanciada   Lugojul va deveni, timp de trei zile, epicentrul festivităților...