Angajații din sistemul de Învățământ continuă greva generală. La nivel național protestează peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic.
Potrivit datelor furnizate zilele trecute de către Inspectoratul Școlar Județean Timiș, situația referitoare la greva generală este următoarea: la nivel județean, protestul se desfășoară în 169 de unități cu personalitatea juridică, din totalul de 189.
Participă 3.679 angajați, din totalul de 8.845, din care 2.965 profesori din totalul de 6.614. La Lugoj avem 13 unități cu personalitate juridică cu angajați care au intrat în grevă cu 298 de participanți din totalul de 643, dintre care 247 profesori, din totalul de 483.
Raportarea de mai sus cuprinde doar unitățile de învățământ de stat, însă la greva generală participă și angajații unităților de învățământ private. Dacă includem și categoria angajaților școlilor private, la Lugoj avem 392 de participanți la greva generală din totalul de 897.
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că sunt între 60-70% dintre angajații din școli în grevă generală în acest moment, însă Ministerul Educației nu va face publice listele cu procente de participare, pe școli, pentru că ar putea duce la o etichetare a unităților de învățământ.
Vizite în teritoriu ale liderilor sindicali județeni
Marți, 23 mai, la Lugoj a sosit Virgil Popescu, președintele Sindicatului Spiru Haret, din care fac parte 4.000 de cadre didactice din Timiș, alături de Diana Sarca, vicepreședinte. Aceștia au desfășurat vizite în toate școlile din Lugoj, pentru a purta discuții și a răspunde întrebărilor membrilor sindicatului.
”Până la acest moment nu s-au reluat negocierile. În urma discuțiilor de duminică s-a propus acordarea a două bonusuri a câte 1000 de lei pentru debutanți, pe an. S-a mai oferit, tot așa, un bonus celor care sunt în situații foarte grele, condiții dificile de muncă, în sate izolate ș.a.m.d. Aceasta nu este o ofertă pentru noi, este rușinos. Toți angajații din sistemul de învățământ sunt plătiți foarte prost. Problema este că noi trebuie să continuăm greva. Sunt foarte multe anomalii în sistemul de învățământ care trebuie puse la punct odată și odată. Este vorba și despre respectul pe care îl merităm, pentru că niciun politician, niciun om din această țară nu poate fi fără dumneavoastră. Știu că vă este greu, că perioada de grevă este fără plată, dar trebuie să perseverăm, pentru că am ajuns deja bătaia de joc a guvernanților și nu numai. Eu vă mulțumesc că ați acceptat să intrați în grevă masiv, arătând că nu tolerați situația în care ne aflăm”, este mesajul adresat membrilor Sindicatului ”Spiru Haret” de către președintele Virgil Popescu.
Angajații din sistem, hotărâți să își ceară drepturile
Profesorii sunt de părere că nu sunt suficiente doar măsurile ce țin de partea materială, ci ar fi necesar ca prin Legea Educației să apară și aspecte ce țin de restabilirea demnității profesiei didactice.
”De aproape doi ani tragem semnale de alarmă, organizăm acțiuni de protest. Atenționăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale și nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariații din educație sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală să iasă masiv în stradă”, transmit reprezentanții sindicatelor.
Pe de altă parte, Premierul Nicolae Ciucă a declarat marți dimineață că majorările salariale cerute de sindicatele din învățământ ar adânci deficitul bugetar, iar România ar risca să piardă fonduri europene.
Premierul lansează un nou apel către sindicate și cadre didactice, cerându-le să înțeleagă măsurile adoptate.
Printre revendicările sindicatelor din educație se numără majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile; creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii și renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.
Părinții, nedumeriți
Mulți părinți nu știu dacă să îi aducă sau nu pe copii la școală. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Timiș vine cu lămuriri suplimentare.
”Le transmitem colegilor directori că nu e firesc să trimită copiii acasă și nici să le spună să nu îi aducă la școală. Este adevărat că pot exista situații, în școlile cu un procent mare de colegi în grevă sau unde toți sunt în grevă, să fie lipsiți de protecție în mediul școlar, copiii. Le-am solicitat să comunice situația colegilor aflați în grevă, numeric, și a celor care pot supraveghea copiii. Dar, acolo unde sunt în grevă 94% din colegi și peste 2000 de copii în școală este firesc ca părinții, după ce primesc aceste informații, să decidă cum este mai bine pentru copiii lor”, precizează Aura Danielescu, inspector general al ISJ Timiș.
Este important ca aceștia țină în permanență legătura cu diriginții și directorii unităților de învățământ frecventate de copiii lor.
sursa: redesteptarea.ro
