Connect with us

Hi, what are you looking for?

Educație

”Creștinismul și știința în dialog” – proiect euro-regional la Liceul Teoretic ”Coriolan Brediceanu”

În perioada 16-18 mai 2023, la Liceul Teoretic ”Coriolan Brediceanu” din Lugoj s-a desfășurat online a doua ediție a Proiectului euro-regional „Creștinismul și Știinta în dialog”, cu participanți din România și Ungaria.

Adresându-se cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și elevilor claselor V-XII, evenimentul s-a desfășurat pe trei secțiuni – simpozion de lucrări științifice ale profesorilor, sesiune de lucrări ale elevilor și concurs de machete de lăcașuri de cult, realizate de elevi. Pe parcursul celor trei zile ale proiectului, elevi si profesori de la peste zece scoli din diverse judete ale tării și din țara vecină, Ungaria, au prezentat lucrări deosebit de interesante, ilustrând o varietate largă de preocupări și interese din domeniul a diverse științe (biologie, psihologie, fizică, geografie ș.a.) și a interferențelor acestora cu credința creștină.

Elevii au confecționat machete de biserici și mânăstiri

”Punctul culminant al evenimentului a fost momentul prezentării machetelor confecționate de elevi. Printre bisericile și mânăstirile realizate dintr-o varietate de materiale, cu foarte multă dedicație și talent, s-au numărat lăcașuri emblematice din țară, cum ar fi biserica Mânăstirii Neamț sau Mănăstirea Prislop, dar și din restul lumii ortodoxe, de exemplu Mânăstirea Sf. Nectarie din insula Egina sau catedrala Sfantul Alexandru Nevski din Sofia, Bulgaria”, ne-a declarat  profesoara Alina- Marinela Bogoevici, inițiator și coordinator al proiectului.

Întregul proiect a fost organizat de o echipă alcătuită din  prof. dr. Ioan Aurelian Sima, director al Liceului Teoretic ”Coriolan Brediceanu”, prof. Sebastian Gheorghiță,  director adjunct, prof. Marcela Ilieș, consilier educativ al liceului, prof. Alina Marinela Bogoevici, inițiatorul și coordonatorul proiectului, prof. Mihaela Ioncica, prof. Gheorghe Ioncica, prof. Adriana Mariș, prof. Teodora Popescu, prof. Liliana Nicolea, prof. Lucia Boldea și prof. Loredana Radu.

Publicitate. Scroll pentru a continua.

Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu” a colaborat în acest eveniment cu mai multe instituții ai căror reprezentanți i-au fost alături pe parcursul celor trei zile de desfășurare: Mitropolia Banatului, reprezentată de Pr. Dr. Nichifor Tănase – consilier învățământ și de Pr. Cristian Tomescu- referent catehetic; Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, reprezentată de Protosinghel Visarion Tuderici; Inspectoratul Școlar Județean Timiș, reprezentat de prof. Daniela Liliana Buzatu – inspector școlar pentru religie și de Protopopiatul Ortodox Român Lugoj, reprezentat de Pr. Protopop  Ionuț Furdean.

Machetele câștigătoare ale locului I au fost realizate de: Daria Sterea și Iulia Hillier – clasa a VI-a, Liceul ”Brediceanu”, Irina Nemeth – clasa a VI-a, Liceul ”Brediceanu”, Stephanyi Hațegan și Wanessa Valocsik – clasa a VI-a, Liceul ”Brediceanu”, Matei Luca – clasa a VII-a, Colegiul Național Bănățean Timișoara, Ștefania Biriș și David Mitreangă – clasa a VII-a, Colegiul Național Bănățean Timișoara, Aida Stan – clasa a IX-a, Liceul și Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, Gyula, Ungaria, Zinaida Pekarik – clasa a IX-a, Liceul și Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, Gyula, Ungaria și Pricop Andreea-Nicoleta, clasa a X-a, Liceul ”Brediceanu”.

sursa: redesteptarea.ro

Publicitate. Scroll pentru a continua.
Adăuga comentariul tău !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm

Publicitate

Ești în căutarea unei agenții imobiliare profesioniste și de încredere în Lugoj și zona de vest a României? BFG Imobiliare este partenerul perfect pentru...

Diverse

Peste 400 de voluntari s-au înscris deja la evenimentul Color the Village, în care 30 de case din satul cărășan Valeapai vor fi zugrăvite,...

Diverse

Legendara cântăreață Tina Turner a murit la vârsta de 83 de ani, au anunțat reprezentații artistei, potrivit Reuters. Supranumită adesea regina rock’n roll, Tina...

Direct la Subiect

Entuziasm maxim în studioul Direct la Subiect. Avem reporteri, cameramani, ingineri de sunet și lumini, prezentatori și dj de la clasa pregătitoare B, Școala...