Ucraina este pregătită să semneze acordul privind mineralele cu Statele Unite „în orice moment”, a declarat președintele american Donald Trump în discursul său din fața Congresului, conform : https://renasterea.ro/
Acordul ar oferi SUA acces la resursele naturale ale Ucrainei, ceea ce, potrivit lui Trump, ar reprezenta o compensație pentru sprijinul acordat de Washington de la începutul invaziei ruse.
Săptămâna trecută, discuțiile asupra acordului au fost pe punctul de a eșua, după o întâlnire tensionată în Biroul Oval cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Cu toate acestea, Trump susține că Zelenski i-a trimis o scrisoare în care afirmă că Ucraina este gata de negociere.
„Scrisoarea spune că Ucraina este pregătită să vină la masa negocierilor cât mai curând posibil pentru a aduce pacea durabilă mai aproape”, a spus Trump. De asemenea, el a citat din mesajul lui Zelenski: „În ceea ce privește acordul privind mineralele și securitatea, Ucraina este pregătită să-l semneze în orice moment, dacă acest lucru este convenabil pentru dvs.”.
Surse apropiate negocierilor au confirmat pentru Reuters că administrația Trump și Ucraina doresc să finalizeze acordul, deși acesta nu a fost încă semnat și ar putea suferi modificări.
Vineri, discuțiile din Biroul Oval au dus la o plecare rapidă a lui Zelenski de la Casa Albă, ceea ce a suspendat temporar acordul. Marți, președintele ucrainean a confirmat pe platforma X că Ucraina este dispusă să semneze documentul, dar a calificat întâlnirea anterioară drept „regretabilă”.
Nu este clar dacă termenii acordului au fost modificați, dar varianta inițială nu includea garanții explicite de securitate pentru Ucraina, ci doar accesul SUA la veniturile generate de resursele naturale ale acesteia.
Trump a declarat că administrația sa este în continuare deschisă la semnarea acordului, subliniind că Ucraina „ar trebui să fie mai apreciativă” pentru sprijinul american. „Această țară a rămas alături de ei la bine și la greu”, a spus el, adăugând că SUA a oferit mai mult sprijin individual decât oricare alt stat, deși Europa, în ansamblu, a alocat fonduri mai mari pentru Ucraina.
Conform Institutului Kiel pentru Economia Mondială, SUA a oferit un ajutor total de 94,6 miliarde de lire sterline, în timp ce Europa a alocat 109 miliarde de lire sterline. Cu toate acestea, nu toate ajutoarele sunt publice, ceea ce face dificilă evaluarea exactă a sprijinului internațional pentru Ucraina.