Hi, what are you looking for?

Economie

Reguli noi pentru românii care închiriază locuințe.

Reguli noi pentru românii care închiriază locuințe. Sancțiunile pot ajunge până la 1.000 de lei

ANAF a publicat pe site-ul său modelul de înregistrare a contractului de închiriere a locuințelor, încheiat între proprietar și chiriaș, informează stiri.tvr.ro.

De la 1 ianuarie au devenit obligatorii completarea unei noi declarații și atașarea unei fotocopii a contractului de închiriere.

Proprietarii pot depune aceste documente la Registratura ANAF, prin Poștă sau online.

Publi Vest Anunturi gratuiteCodul de procedura Fiscală s-a modificat și îi obligă acum pe proprietarii care închiriază locuințe să completeze un formular tipizat și să anexeze o fotocopie a contractului.

Documentele nou semnate trebuie declarate în 30 de zile, iar pentru cele aflate deja în derulare, proprietarii au timp trei luni să trimită contractele la ANAF.

Publicitate. Scroll pentru a continua.

Acestea se adaugă declarației estimative de venituri, obținute din chirie, care trebuie în continuare declarate până pe 25 mai.

Proprietarii mai au obligația să anunțe Fiscul dacă, ulterior, apar modificări în contract.

Există și excepții. Cei care dau terenurile în arendă sau închiriază camere și apartamente în scop turistic nu trebuie să înregistreze contractele de închiriere.

+Dar aceștia vor trebui în continuare să depună declarațiile estimative de venit.

Înregistrarea contractelor de închiriere s-a mai aplicat înainte de 2015. Și a fost eliminată din 2016 pentru a nu mai pune proprietarul pe drumuri.

Prin reintroducerea ei, ANAF urmărește să aibă o evidență clară a veniturilor obținute și declarate din chirii.

Publicitate. Scroll pentru a continua.

Potrivit ANAF, numărul celor care declară venituri din cedarea de bunuri a scăzut semnificativ după eliminarea declarării contractelor. Acum, potrivit legii sancțiunile pot ajunge până la 1.000 de lei.

În plus, tot de la 1 ianuarie 2023, impozitarea se va aplica la valoarea totală a chiriei, eliminându-se astfel deducerea de 40% acordată până acum.

Adăuga comentariul tău !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm

Știri

Circulația camioanelor peste 7,5 tone va fi interzisă pe teritoriul Ungariei, de azi de la ora 23.00 până mâine la aceeași oră. Purtătorul de...

Știri

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Timiș trag un semnal de alarmă în privința arderilor necontrolate de miriște. Astfel de incendii pot afecta...

Știri

Creștinii sărbătoresc astăzi Buna Vestire, o zi închinată Maicii Domnului, în care este celebrat momentul conceperii în mod miraculos a lui Iisus Hristos. Conform...

Știri

În noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile vor fi date cu o oră înainte, pentru a trece la ora de vară. Prin urmare, ora...