Connect with us

Hi, what are you looking for?

flanco.ro/

Uncategorized

insulele grecești duc lipsă acută de apă potabilă

 

Insulele grecești se confruntă cu o criză severă a apei chiar în vârful sezonului turistic, punând presiune pe rezervele de apă deja limitate, conform: https://renasterea.ro/.

 

În ultimele luni, majoritatea regiunilor din Grecia au înregistrat precipitații insuficiente, ceea ce a dus la secarea completă a unor surse esențiale de apă. Pe insula Naxos, cel mai mare rezervor de apă a rămas aproape gol, fiind acum un habitat pentru broaște țestoase în ape puțin adânci și noroioase. În plus, infiltrarea apei de mare în canalele de irigații a compromis recolta de cartofi, vitală pentru economia locală.

 

insula Karpathos, autoritățile au impus restricții asupra umplerii piscinelor, iar în Thasos se caută soluții pentru desalinizarea apei de mare. Primarul Naxos, Dimitris Lianos, a subliniat că insula a suferit un deficit semnificativ de precipitații, rezultând în golirea completă a rezervoarelor de suprafață.

 

Andrea Toreti, coordonator al observatorului european pentru secetă din cadrul Serviciului Copernicus, a declarat că trebuie să ne concentrăm pe prevenție și pregătire, nu doar pe reacții de urgență. Turismul, un pilon esențial al economiei Greciei, este amenințat de efectele schimbărilor climatice, precum temperaturile ridicate, precipitațiile neregulate și incendiile de vegetație.

 

Anul acesta, după cea mai caldă iarnă înregistrată, incendiile au izbucnit neobișnuit de devreme, cu pierderi de vieți omenești și daune semnificative. Cel puțin șase turiști, inclusiv cunoscutul prezentator de televiziune britanic Michael Mosley, au murit luna trecută, în timp ce canicula a cuprins țara.

 

Pe insula Naxos, cu o populație de 20.000 de locuitori și zeci de mii de turiști zilnic, rezervele de apă au scăzut dramatic. Autoritățile au adus trei unități portabile de desalinizare pentru a acoperi nevoile rezidenților și turismului, dar fermierii rămân fără soluții viabile. Stelios Vathrakokoilis, un fermier local, se confruntă cu o producție redusă la jumătate din cauza contaminării apei cu sare.

 

În timp ce alte țări mediteraneene, inclusiv Spania și Italia, explorează soluții similare de desalinizare, furnizorii de echipamente nu pot ține pasul cu cererea crescută. Alexandros Yfantis, director executiv al producătorului Sychem, a confirmat că noile unități vor fi disponibile abia după luna septembrie.

Vă recomandăm

Social

Astăzi, Timișoara oferă o gamă variată de activități culturale și de divertisment. Festivalul Launmomentdat continuă în Parcul Regina Maria, iar evenimentele includ filme, concerte...

Știri

Lucrările de amenajare a centrului civic continuă   Lucrările de amenajare a centrului civic din Lugoj continuă, aducând noi elemente menite să îmbunătățească aspectul...

Știri

Alertă în Timișoara: Copilă de 14 ani dispărută, poliția cere ajutorul publicului   O adolescentă de 14 ani, Andreea Rahela Moisa, a dispărut din...

Știri

Lugojul se pregătește de un weekend de sărbătoare: Ziua Etniilor, Festivalul Berii și Saltimbanciada   Lugojul va deveni, timp de trei zile, epicentrul festivităților...