Connect with us

Hi, what are you looking for?

flanco.ro/

Administrație

Primăria Lugoj vrea să dubleze valoarea tichetelor sociale acordate vârstnicilor

Administrația lugojeană intenționează să dubleze valoarea tichetelor sociale acordate vârstnicilor de pe raza municipiului și satele aparținătoare, Tapia și Măguri.
În acest sens, Primăria a anunțat deschiderea procedurii de transparență decizională a procesului de elaborare a proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Lugoj nr. 176 din 28 aprilie 2022 pentru aprobarea metodologiei de acordare a acestor bonuri.

Beneficiarii sunt cei care au domiciliul sau reședința pe raza orașului de pe Timiș  și care au realizat în luna anterioară depunerii cererii un venit mai mic sau egal cu indemnizația socială pentru pensionari, iar venitul pe membru de familie este mai mic sau egal cu indemnizația socială pentru pensionari.

Se dorește ca valoarea tichetelor sociale să crească de la 130 lei/lună la 250 lei/persoană/lună.

”Începând cu anul 2024 se intenționează ca acordarea beneficiilor de asistență socială să fie cea reglementată de Legea nr.196/2016 privind venitul minim de incluziune. Având în vedere creșterea prețurilor la alimentele de bază, se impune creșterea valorii tichetelor sociale pentru persoane vârstnice, de la 130 lei/lună la 250 lei/lună și corelarea metodologiei de acordare a tichetelor sociale cu  noua legislație”, a comunicat Primăria Lugoj.

Stabilirea dreptului la tichetele sociale se va face completând cererea și declarația de către persoana vârstnică sau reprezentant legal, care se depun împreună cu actele doveditoare la sediul Direcției de Asistență Socială Comunitară (DASC) Lugoj.

Mobilier casa si gradinaServiciul de Asistență Socială Specializată va verifica documentele depuse de solicitant, în termen de 10 zile de la data înregistrării, pe baza ce se regăsesc în sistemul informatic Patrimven și în bazele de date ale Direcției Venituri.
În urma verificărilor se întocmește ancheta socială și referatul cu propunerea de acordare/neacordare a dreptului, care se înaintează primarului pentru emiterea dispoziției individuale sau colective, după caz.

În situația în care numărul persoanelor care solicită acordarea tichetelor sociale depășește bugetul aprobat cu această destinație, criteriul de departajare va fi numărul de înregistrare a cererilor, în ordine cronologică.

Acordarea bonurilor sociale se va face data de întâi a lunii următoare depunerii cererii, care se pot ridica de la sediul DASC Lugoj. Beneficiarii se vor prezenta lunar cu actul de identitate și actele doveditoare de venit din luna precedentă (cupon pensie, adeverință salariu) pentru toți membrii familiei și vor ridica tichetele pe bază de semnătură.

Dacă persoana vârstnică se află în imposibilitatea de a se prezenta pentru luarea bonurilor sociale, atunci acestea pot fi luate de către o persoană împuternicită legal de către titular.

Tichetele sociale au valabilitate în anul calendaristic în care au fost emise, cu excepția celor în perioada septembrie-decembrie, care vor fi valabile și în anul următor.
Bonurile sociale vor putea fi utilizate doar pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă sau de strictă necesitate, fiind interzisă utilizarea acestora pentru cumpărarea de țigări și/sau alcool ori valorificarea lor sub orice formă.

Acest beneficiu social nu este inclus în veniturile salariale, nu este impozabil și nu se urmărește silit decât pentru recuperarea sumelor necuvenite acordate cu acest titlu.

Angajații Serviciului de Asistență Socială Specializată vor verifica beneficiarii tichetelor sociale semestrial sau ori de câte ori este nevoie, iar neconcordanțele din cele declarate la dosar și situația de pe teren la reevaluările periodice va conduce la încetarea dreptului.

sursa: redesteptarea.ro

Vă recomandăm

Politică

Avocata Elena Viorica Danciu este opțiunea Partidului Național Conservator Român la fotoliul de primar al municipiului Lugoj. Candidatura sa a fost lansată în cadrul...

Cultură

Sinagoga Neologă din Lugoj, alături de alte șapte sinagogi din Banat și Arad, poate fi vizitată virtual, pe platforma ”Poveștile Sinagogilor” a Asociației ”Pantograf”....

ALEGERI 2024

Direct la Subiect cu Ilie Petrovici, directorul Casei de Cultură „Traian Grozăvescu” din Lugoj. Discutăm despre cum a găsit această instituție la venirea lui...

Educație

Liceul Tehnologic ”Aurel Vlaicu” va implementa un proiect ce îi va purta numele. Virtualizare Liceul “Aurel Vlaicu” pentru Integrare Coordonată și Unitară (VLAICU) își...