Connect with us

Hi, what are you looking for?

flanco.ro/

Diverse

Efortul Mitropoliei Banatului pentru conservare bisericilor de lemn din Țara Făgetului

În inima județului Timiș, în zona pitorească din apropierea orașului Făget, se află 16 biserici de lemn, adevărate comori ale arhitecturii tradiționale românești, conform:https://lugojeanul.ro/. Deși mai puțin cunoscute decât cele din Maramureș, aceste lăcașuri de cult sunt mărturii vii ale istoriei și spiritualității locale, unele datând de peste trei secole și jumătate.

În prezent, 15 dintre aceste biserici de lemn sunt încă în picioare, iar biserica de la Topla a fost mutată la Muzeul Satului în 1992. Majoritatea au fost renovate recent, ultima restaurare fiind finalizată la biserica din Românești pe 26 mai, printr-un proiect european al Primăriei Tomești. Cea mai veche biserică, cea din Crivina, datează din 1676.

Întreținerea acestor monumente este o provocare constantă, lemnul fiind un material perisabil. Tehnici tradiționale sunt necesare pentru a păstra autenticitatea structurii. În anii 1950, acoperirea bisericilor cu tablă s-a dovedit ineficientă, grăbind degradarea lor.

Reparațiile bisericilor de lemn nu ar fi posibile fără sprijinul comunității și al diverselor instituții. Mitropolia Banatului, împreună cu organizații și fundații, contribuie activ la aceste proiecte. Un exemplu notabil este restaurarea bisericii din Povergina, afectată de un incendiu în 2015, unde lemnul ars este tratat cu rășini speciale pentru a păstra autenticitatea.

Restaurarea picturilor interioare este esențială, un proiect anterior utilizând hârtie japoneză pentru a proteja picturile vechi de sute de ani. Toate cele 16 biserici de lemn din zona Făgetului sunt incluse pe lista monumentelor istorice. Șapte dintre ele sunt biserici parohiale unde se oficiază slujbe religioase regulat, iar altele sunt folosite pentru evenimente specifice.

Aceste biserici au devenit o atracție turistică deosebită, atrăgând sute de vizitatori anual. Tururi ghidate și evenimente precum Banat Brunch contribuie la promovarea acestor monumente valoroase. În fiecare sat, cheia bisericii se află la o gospodărie din vecinătate pentru a facilita accesul vizitatorilor.

Bisericile de lemn din zona Făgetului reprezintă mărturii ale tradiției și spiritualității românești, iar eforturile continue de restaurare și conservare sunt esențiale pentru a asigura că aceste monumente vor rămâne și vor inspira generațiile viitoare.

Vă recomandăm

Social

Astăzi, Timișoara oferă o gamă variată de activități culturale și de divertisment. Festivalul Launmomentdat continuă în Parcul Regina Maria, iar evenimentele includ filme, concerte...

Știri

Lucrările de amenajare a centrului civic continuă   Lucrările de amenajare a centrului civic din Lugoj continuă, aducând noi elemente menite să îmbunătățească aspectul...

Știri

Alertă în Timișoara: Copilă de 14 ani dispărută, poliția cere ajutorul publicului   O adolescentă de 14 ani, Andreea Rahela Moisa, a dispărut din...

Știri

Lugojul se pregătește de un weekend de sărbătoare: Ziua Etniilor, Festivalul Berii și Saltimbanciada   Lugojul va deveni, timp de trei zile, epicentrul festivităților...