Connect with us

Hi, what are you looking for?

flanco.ro/

Sănătate

Țânțarul tigru, este prezent în țara noastră. Infecția dată de înțepătură poate duce chiar la deces

Tânțarul tigru, cunoscut pentru bolile periculoase pe care le poate transmite, este o prezență din ce în ce mai des întâlnită în țara noastră. Virusurile Dengue și West Nile sunt printre cele mai răspândite, iar infecția dată de înțepătură poate duce chiar la deces. Cu toate acestea, specialiștii Institutului Cantacuzino ne liniștesc, chiar dacă avem țânțari tigru încă de acum 12 ani. Într-un răspuns dat pentru Știrile TVR, aceștia precizează că au fost înregistrate doar cazuri cu infecții Dengue de import.

Ușor de recunoscut după dungile albe și negre, țânțarul tigru poate răspândi boli precum febra dengue, West Nile și virusul Zika. Boala dengue debutează cu simptome similare gripei, dar se poate agrava atât de mult încât poate duce la deces. Mai întâi apare febra însoțită de erupții cutanate și dureri de cap. Apoi, în faza critică, pacientul are vărsături, edem, dureri abdominale si sângerări, așa că trebuie să meargă de urgență la medic.

ADRIAN MARINESCU – director medical, Institutul ,,Matei Balş”, Bucureşti: Nu există posibilitate de vaccinare pentru virusul Dengue, cel puțin deocamdată și atunci trebuie să discutăm despre prevenție pentru că trebuie să îl dăm ca diagnostic diferențial. E un procent, nu foarte mare, de oameni care fac și forme severe cum e cea hemoragică care poate pune viața în pericol, când vorbim de febra Dengue.

Dacă până de curând bolile date de țânțarul tigru erau prezente doar în zone limitate din Africa, Asia și America de Sud, acum schimbările climatice creează condiții favorabile pentru a se răspândi.

DRAGOŞ POROJNICU – jurnalist TVR: Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) țânțarul este prezent în județele Constanța, Giurgiu, București și Ilfov, Prahova, Mehedinți, Sibiu și Bihor. De altfel, în majoritatea țărilor preferate de români pentru călători această specie este prezentă, inclusiv în Bulgaria, Grecia și Italia.

Într-un răspuns pentru Știrile TVR, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” consideră că nu ar trebui să ne îngrijorăm. Deși țânțarul tigru este prezent în țara noastră din 2012, în fiecare an de atunci au fost înregistrate doar cazuri cu infecții Dengue de import și niciun caz cu transmitere autohtonă. În plus, prin proiecte de cercetare cuprinse în Programul nucleu și programe specifice, specialiștii institutului au în atenție și de maximă actualitate, identificarea tuturor arbovirusurilor transmise prin țânțari, în contextul schimbării climatice.

sursa: tvr.ro

Adăuga comentariul tău !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm

Social

Astăzi, Timișoara oferă o gamă variată de activități culturale și de divertisment. Festivalul Launmomentdat continuă în Parcul Regina Maria, iar evenimentele includ filme, concerte...

Știri

Lucrările de amenajare a centrului civic continuă   Lucrările de amenajare a centrului civic din Lugoj continuă, aducând noi elemente menite să îmbunătățească aspectul...

Știri

Alertă în Timișoara: Copilă de 14 ani dispărută, poliția cere ajutorul publicului   O adolescentă de 14 ani, Andreea Rahela Moisa, a dispărut din...

Știri

Lugojul se pregătește de un weekend de sărbătoare: Ziua Etniilor, Festivalul Berii și Saltimbanciada   Lugojul va deveni, timp de trei zile, epicentrul festivităților...