Connect with us

Hi, what are you looking for?

Știri

Stația Meteorologică din Lugoj printre cele mai vechi din țară! Are aproape 80 de ani

Stația meteorologică din Lugoj este situată pe coordonatele: Latitudine-45 de grade 41 de minute, Longitudine-21 de grade 54 minute și 123 de metri altitudine față de nivelul mării, fiind una din cele mai vechi din țară, înființată la 23 aprilie 1945.

În județul Timiș, asemenea stații meteo mai sunt la Timișoara, Sânnicolau Mare, Jimbolia și Banloc, toate arondate Centrului Meteorologic Regional Banat-Crișana din Timișoara, care, la rândul său, face parte din Administrația Națională de Meteorologie.

Stația Meteo din Lugoj este deservită de doar trei persoane: Alexandru Vago, șeful stației, cel ce asigură și programul de agrometeorologie și doi tehnicieni meteo, Ion Albu și Călin Șirian, care lucrează în sistem de tură 12 cu 12 ore și efectuează observații din oră în oră, la jumătatea orei, programul meteo fiind unul continuu, 24 de ore din 24.

”Noi luăm date despre: temperatura și umezeala aerului, direcția și intensitatea vântului, nebulozitate, precipitații, vizibilitatea orizontală, presiunea atmosferică, pe care le transmitem, la Timișoara, oră de oră. Aceste date vin de la stația automată, pusă în funcțiune în 2009, iar noi le transmitem prin calculator. În cazul în care, din diverse motive, defecțiuni, pană de curent etc., stația automată nu funcționează, mergem pe platformă și luăm datele meteo clasic așa cum am făcut cu mulți ani în urmă. Luăm probe de sol, măsurăm temperatura aerului, nivelul de precipitații, folosind pluviometrul, vizibilitatea orizontală la momentul respectiv, folosind repere, viteza și direcția vântului”, ne-a declarat tehnicianul meteo Ion Albu.

În iarna anului 1963, în municipiul de pe Timiș, s-a înregistrat una dintre cele mai scăzute temperaturi din țară: -32,8 grade Celsius.

Publicitate. Scroll pentru a continua.

În vara anului 2020, pe 30 iulie, la Lugoj a fost cel mai cald din țară: 44 grade Celsius la umbră. La doar un an după înființarea Stației Meteorologice Lugoj, în 1946, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști români în acest domeniu, Nicolae Topor, a elaborat primele prognoze meteo de lungă și foarte lungă durată din țara noastră.

De altfel, știința meteorologică are o îndelungată tradiție în România.

Astfel, în iulie 1884, sub conducerea lui Ștefan Hepites, s-a înființat Serviciul Meteorologic al României, care a devenit una din cele mai vechi instituții științifice din țară. Iar, la inițiativa aceluiași Ștefan Hepites, România s-a înscris printre țările fondatoare ale Organizației Meteorologice Internaționale.

sursa: redesteptarea.ro

Publicitate. Scroll pentru a continua.
Adăuga comentariul tău !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm

Publicitate

Ești în căutarea unei agenții imobiliare profesioniste și de încredere în Lugoj și zona de vest a României? BFG Imobiliare este partenerul perfect pentru...

Diverse

Peste 400 de voluntari s-au înscris deja la evenimentul Color the Village, în care 30 de case din satul cărășan Valeapai vor fi zugrăvite,...

Diverse

Legendara cântăreață Tina Turner a murit la vârsta de 83 de ani, au anunțat reprezentații artistei, potrivit Reuters. Supranumită adesea regina rock’n roll, Tina...

Direct la Subiect

Entuziasm maxim în studioul Direct la Subiect. Avem reporteri, cameramani, ingineri de sunet și lumini, prezentatori și dj de la clasa pregătitoare B, Școala...