Connect with us

Hi, what are you looking for?

flanco.ro/

Cultură

Spectacol aniversar! Ansamblul Folcloric ”Lugojana” împlinește șase decenii de activitate artistică

Sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 18, va avea loc un spectacol aniversar al Ansamblului Folcloric Lugojana. Vor dansa grupele de copii, tineret și seniori ale Ansamblului ”Lugojana” – coregraf Puiu Munteanu.



Invitați sunt soliștii vocali Dana Gruescu Brestovician, Ramona Ilieși Drăgan, Dorin Biriș Coșbuc, Toni Bagiu, Darius Cojocaru și Andreea Dragoman, acompaniați de orchestra Ansamblului ”Lugojana” – dirijor Ionel Groza, împreună cu invitații instrumentiști Cristi Bălteanu, Ovidiu Drăgan, Silviu Drăgan și Marian Jarja.

Nucleu de artiști talentați

Ansamblul Folcloric „Lugojana” a fost înființat în anul 1963 pe lângă Casa de Cultură a Lugojului. ”În 1963, câţiva muzicanţi, în majoritate de la Măguri, formaseră un nucleu de instrumentişti, care era mai mult un taraf, cu câţiva solişti vocali. Dintre aceşti solişti vocali o amintesc pe Viorica Ciurescu, Ica Ciurescu, aşa cum e ea cunoscută, care era una din promotoarele acestui grup, alături de Cătălina Drăghiţă, Persida Iovan şi alţii. Formaţia de dansuri şi cea de ansamblu le-am format eu, în 1967, când am fost angajat la Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, pe atunci Casa Raională de Cultură”, ne-a declarat Ioan Cojocaru, primul coordonator al ansamblului.

Interes mare

Ioan Cojocaru îşi aminteşte că, în acel an 1967, cu sprijinul regretatului Socol Ianculovici, dirijorul ansamblului şi a profesoarei de canto Claudia Gâlea, s-au tipărit afişe şi fluturaşi pentru preselecţie, care au avut un ecou mult peste aşteptări, atât în şcoli, cât şi în fabrici.



Dincolo de interesul firesc al lugojenilor pentru iniţiativă, mai erau şi alte motive. Elevii erau scoşi de la ore cu acordul profesorilor, iar cei din fabrici veneau la repetiţii fiind ”scoşi din producţie”. Adică, în timpul lucrului, mergeau la dansuri, fără ca salariul să le fie afectat. În aceste condiţii, preselecţia a avut un succes monstru! Aşa se face că, la un moment dat, ”ansamblul de instrumentişti era de 30 de muzicanţi. Aveam şi instrumente precum ţambal, nai, contrabas”, ne mai spune fostul director al ansamblului.

Diplome de Onoare

În anul 1992, conducerea a fost preluată de maestrul coregraf Puiu Munteanu. La aniversarea a 50 de ani de la înființare a avut loc un spectacol cu 125 de dansatori și instrumentiști. La acel moment, în faţa lugojenilor au evoluat formaţiile de dansuri, pe generaţii, precum şi soliştii vocali: Viorel Peia, Ica Ciurescu, Doina Strugaru, Doru Daniliuc, Ionel Todor, Andrei Scorobete, Achim Şchiopu, Mirela Petrean, Mihaela Petrovici, Dana Gruescu şi Dorin Biriş Coşbuc. Conducerea muzicală a fost asigurată de Ionel Groza şi Petrică Ştefan, iar coregrafia spectacolului a fost realizată de cei doi coordonatori ai ansamblului lugojean – Ioan Cojocariu şi Puiu Munteanu.

Doar parte dintre cei care au onorat cu prezența atunci vor fi prezenți și la 60 de ani, deoarece mulți au părăsit acest tărâm.

Organizatorii le vor păstra vie amintirea, iar în onoarea lor va fi ținut un moment de reculegere. În plus, de la ora 10, într-un cadru festiv, ”veteranii ansamblului” vor fi recompensați cu diplome de onoare.


sursa: redesteptarea.ro

Adăuga comentariul tău !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm

Cultură

De la cei mai mici, la cei mai mari, lugojenii sunt invitați miercuri, de la ora 11, la Teatrul Municipal ”Traian Grozăvescu”, la un...

Sport

După un meci viu disputat, cu multe momente dramatice, CSM Lugoj pierde duelul disputat acasă cu Rapid București. La final, scorul a fost 1-3...

Știri

Vremea va fi în general frumoasă, dar rece în Banat. Cerul va prezenta unele înnorări ziua în Munții Parâng, iar noaptea și în rest....

Știri

Trei persoane au ajuns la spital, în urma unui accident rutier care a avut loc pe raza comunei Remetea Mare. În accident au fost...