Connect with us

Hi, what are you looking for?

flanco.ro/

Știri

Sezonul plantărilor! Pepiniera Pohalma în prima linie a plantărilor de primăvară la pomi fructiferi

Sezonul plantărilor de primăvară la pomi fructiferi a debutat de puțin timp pe o vreme favorabilă pentru astfel de activități. Lugojul, prin ferma pomicolă didactică de la Pohalma (cu acces din strada Jabărului), aflată de mai mulți ani în subordinea Universității de Științele Vieții “Regele Mihai I”, din Timișoara este unul dintre centrele care produce în continuare material săditor de calitate, oferind variate specii și soiuri de pomi fructiferi.Pepiniera lugojeană se menține cu succes printre cele mai căutate centre de producție din vestul țării.

Din producția de 40.000 de puieți, lansată în toamna anului trecut, jumătate a plecat deja spre livezile și terenurile din țară și străinătate. O parte apreciabilă de material săditor a luat drumul occidentului, spre Germania sau Spania.

Prunul, mărul, părul, caisul, piersicul sau cireșul cu soiuri variate, au fost cele mai cerute specii pentru înființarea de noi plantații.Din circa 15.000 de puieți de prun, jumătate au fost livrați, din 6000 de meri au mai rămas 3000, din 5000 de peri au fost ceruți 2500, din circa 4000 de caiși, cam tot atâția piersici și 3000 de cireși, jumătate au fost luați în plantații. O cere mare a fost pentru gutui, 900 de puieți fiind livrați, pentru moșmon (scoruș) cu 400 de fire cerute, dar și pentru zmeur, mur sau coacăz, cu 800 de fire solicitate. O cerere mare a venit de la stațiunea Lovrin, care a achiziționat circa 700 de caiși.

“În această perioadă a anului se pot planta pomi atât timp cât pământul nu este înghețat. Sezonul se poate întinde până la finalul lunii martie, începutul lunii aprilie, dacă temperaturile nu cresc prea mult, pe o perioadă mai îndelungată și dacă nu avem debuturi timpuri ale ciclului de vegetație”,a explicat inginerul Cristian Călin, directorul pepinierei de la Pohalma.

Puieții de pomi fructiferi se livrează cu 15 lei/buc., iar arbuștii cu 6 lei/buc. Se pot face comenzi telefonice la numărul 0723/090 895. Ferma Pohalma livrează și mere din producția proprie.

Pepiniera are o pagină de prezentare pe site-ul unive­r­si­tății agronomice. Ferma pomicolă a fost înființată în 1978 și de atunci a produs și a dezvoltat material săditor de calitate, devenind în timp o unitate de elită și renumită în vestul țării.

Pe lângă soiurile românești valoroase au fost introduse altoiuri din Belgia, Germania, Franța, SUA sau Japonia. Suprafața de pro­ducție pentru puieți este de șase hectare.


sursa: redesteptarea.ro

Adăuga comentariul tău !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm

Politică

Avocata Elena Viorica Danciu este opțiunea Partidului Național Conservator Român la fotoliul de primar al municipiului Lugoj. Candidatura sa a fost lansată în cadrul...

ALEGERI 2024

Direct la Subiect cu Ilie Petrovici, directorul Casei de Cultură „Traian Grozăvescu” din Lugoj. Discutăm despre cum a găsit această instituție la venirea lui...

Cultură

Sinagoga Neologă din Lugoj, alături de alte șapte sinagogi din Banat și Arad, poate fi vizitată virtual, pe platforma ”Poveștile Sinagogilor” a Asociației ”Pantograf”....

Educație

Liceul Tehnologic ”Aurel Vlaicu” va implementa un proiect ce îi va purta numele. Virtualizare Liceul “Aurel Vlaicu” pentru Integrare Coordonată și Unitară (VLAICU) își...