Connect with us

Hi, what are you looking for?

flanco.ro/

Administrație

Ședință extraordinară de îndată! Proiectul unui parc de peste 25.000 de metri pătrați, pe ordinea de zi a consilierilor lugojeni

Consilierii locali sunt convocați astăzi, de la ora 12, într-o ședință extraordinară de îndată în Sala de Protocol a Primăriei Municipiului Lugoj.
Pe ordinea de zi este doar un singur proiect privind aprobarea documentației tehnico-economice, faza proiect tehnic, a indicatorilor tehnico-economici actualizați și devizul general, pentru obiectivul de investiții ”Înființare parc în cartierul Herendești-Bocșei”.

Parcul se va întinde pe o suprafață de 25.996 metri pătrați.

Situl studiat este amplasat la marginea municipiului Lugoj, în zona industrială “Calea Herendeșului”, în imediata vecinătatea a grajdurilor muncitoreș ale fostului complex industrial al fabricii Mondial.

Printre speciile vegetale considerate adecvate pentru amenjarea peisageră a sitului sunt gârnița, cerul, stejarul penduculat, stejarul pufos, gorunul, frasinul, teiul, arțarul tătărăsc, ulmul, salcâmul, mesteacănul, liliacul, clopoțelul, nalba moșată etc.

Potrivit proiectului, parcul va mai avea două totemuri, la ambele intrări, opt panouri informative, 73 de bănci, un turn belvedere, o construcție în formă de trunchi de con cu înălțimea maximă de 12 metri, gradene amfiteatru și teren de sport și gard de împrejmuire.

Terenul este unul liminal, într-o zonă de tranziție între așezare și teritoriu.
Zona de intervenție este definită în intravilanul municipiului Lugoj, iar terenul propus pentru intervenții este unul degradat, neulizat, neîntreținut, și afectează calitatea mediului și condițiile de viață.

Amplasamentul este sărac în biodiversitate. Singurul element notabil este arboretul de salcâmi de-a lungul străzii Bocșei.

Zonă defavorizată

În prezent, cartierul Herendești Bocșei, în care se realizează invesția, este cel mai sărac carer al municipiului Lugoj.

În realitate, o fostă colonie muncitorească (cu locuințe în fostele grajduri) poziționată la periferia municipiului Lugoj, reprezintă o zonă cu risc ridicat de instalare a sărăciei, discriminării și excluziunii sociale.

În cartierul Herendești – Bocșei există 80 de gospodării, toate acestea sunt în regim de închiriere.

Cele de pe partea stângă sunt proprieatatea UAT Lugoj, iar cele de pe partea dreaptă, aparțin fostei fabrici Mondial, acum Technocer S.A. Locuințele sunt fără sistem de canalizare, pațial fără rețea de alimentare cu apă, toate fiind neracordate la rețeaua de gaze.

Proporția locuințelor supraaglomerate (< 15,33 mp/ persoană) este mai mare de 82,29%.

Cele 80 de locuințe dispun de un număr de 141 camere / 3.042 mp / 273 persoane / densitatea medie 11,14 mp / persoană (dosar privare severă de locuință). Majoritatea locuințelor au mari probleme legate de izolație, necesită reparații (inclusiv la acoperiș), acțiuni de derazare.

Locuințele sunt de înșiruite, fără etaj, cu bucătărie în casă și baie comună în curte.

În realitate este o fostă colonie muncitorească construită în anul 1923, compusă din trei șiruri de locuințe A, B și C. Zona lor de spate, dedicată animalelor, agriculturii și altor acvități gospodăreș, se învecinează direct cu situl și nu prezintă decât împrejmuiri de sârmă, foarte permeabile vizual, fonic și olfacv, ceea ce ar putea duce la semnificave probleme de inmitate odată cu amenajarea parcului public.

Aproape 50 de metri pătrați de spații verzi de locuitor

În Lugoj, spațiile verzi ocupă suprafața de 210 ha, ceea ce înseamnă 44,87 metri pătrați spații verzi / locuitor, municipiul încadrându-se astfel în normele privind protecția mediului.
În perioada 2017-2018 a fost complet reabilitat Parcul ”George Enescu”, cel mai important parc din oraș. Au fost pavate toate aleile parcului iar ulterior au fost refăcute spațiile verzi, a avut loc reamenajarea peisagiscă a unor zone din parc și au fost instalate noi ansambluri de joacă pentru copii.

În anul 2019 au fost realizate ample lucrări de amenajare a spațiilor verzi din zona centrală, Piața J.C. Drăgan – fosta Prefectură, Piața Victoriei, a fost începută și reamenajarea peisagiscă a zonei de spații verzi cuprinsă între Școala Gimnazială de muzică ”Filaret Barbu” și fosta prefectură precum și a zonei verzi de pe strada Timișoarei.

Întreținerea parcurilor și a zonelor verzi se realizează prin Serviciul Public Sere și Zone Verzi din subordinea Consiliului Local al Municipiului Lugoj.

sursa: redesteptarea.ro

Adăuga comentariul tău !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm

Destinații

Ascunsă într-un colț de paradis din România, această grădină oferă vizitatorilor o combinație armonioasă de natură, artă și istorie, transformând fiecare vizită într-o experiență...

Știri

În această dimineață, un accident feroviar a avut loc la Pădureni, în halta de lângă Timișoara, unde un tren a lovit un tractor, conform: https://www.opiniatimisoarei.ro/...

Știri

Primăria municipiului Lugoj a anunțat că lucrările de reabilitare a Podului de Fier vor începe în săptămâna 9-15 septembrie, comform: https://redesteptarea.ro/   Durata estimată pentru...

Știri

Un accident grav a avut loc luni dimineață pe autostrada A1, la kilometrul 538+036, pe breteaua de coborâre spre Zădăreni, în sensul de mers...