Connect with us

Hi, what are you looking for?

flanco.ro/

Cultură

S-a aprobat! Casa de Cultură a Municipiului va purta numele marelui tenor lugojean Traian Grozăvescu

Consiliul Local a fost chemat să voteze în ședința ordinară din data de 30 august aprobarea proiectului de hotărâre privind schimbarea denumirii instituției publice lugojene aflată în subordinea Consiliului Local al Municipiului Lugoj în Casa de Cultură ”Traian Grozăvescu” Lugoj.
Originile Casei de Cultură a Municipiului Lugoj datează încă din 1855, an în care a fost înființată Casina Română, prima formă organizată de răspândire a culturii în mediul lugojean, prin care s-a urmărit emanciparea națională și socială a românilor din acea vreme. Ulterior, forma de organizare a fost una diversă, de la societate culturală, asociație, societate, cercuri academice, Casa Orășenească de Cultură și Casa Raională de Cultură.

După reorganizarea administrativ – teritorială din anul 1968, prin decizia Consiliului Popular Județean Timiș nr. 26 din 18 martie 1968, este organizată Casa de Cultură a Municipiului Lugoj ca așe­ză­mânt cultural având ca menire asigurarea accesului comunității la acțiunile cultural – artistice, funcționând sub autoritatea Consiliului local al municipiului Lugoj.

Casa de Cultură este o in­stituție publică care organizează spectacole, concerte, festivaluri, spectacole de muzică, teatru și dansuri populare. De-a lungul timpului au fost organizate (unele continuă și azi) Festivalul Coral ”Ion Vidu”, Festivalul Internațional de Teatru ”FestTeamArt”, Festivalul Internațional de Folclor ”Ana Lugojana” și Concursul Internațional de Canto ”Traian Grozăvescu”.

Instituția a avut colaborări bune și foarte bune cu instituțiile de cultură și de învățământ din oraș, organizând spectacole care au promovat și pus în valoare artiștii, dansatorii și oamenii de cultură lugojeni.
Schimbarea denumirii are trei motive principale. În municipiul Lugoj, există o in­sti­tu­ție care se numește Casa de Cultură a Sindicatelor, și este de multe ori confundată cu Casa de Cultură a Municipiului. Din cauza asemănării denumirii celor două instituții de cultură lugojene, care sunt diferite și au activități distincte, cetățenii le confundă adesea. Schimbarea denumirii in­sti­tu­ției publice Casa de Cultură a Municipiului Lugoj în Casa de Cultură ”Traian Grozăvescu” Lugoj este justificată și de faptul că sediul se află în incinta Teatrului Municipal ”Traian Grozăvescu”, situat pe Splaiul Coriolan Brediceanu nr.5, pe scena căruia artiștii instituției și-au prezentat spectacolele.

În al treilea rând, schimbarea denumirii Casei de Cultură aduce un omagiu marelui om de cultură și tenor de renume internațional Traian Grozăvescu, artist al Volksoper, apoi al Operei de Stat din Viena, unde a fost prim tenor. A fost angajat al marilor opere de la Budapesta, Viena și Berlin, a cântat și pe scenele operelor din Praga, Brno, Salzburg sau Oslo. S-a născut la Lugoj, la 21 noiembrie 1895 și a fost ucis la Viena de soția sa Nely, într-un acces de gelozie, la 19 februarie 1927.

Rămâne de văzut dacă schimbarea denumirii instituției va afecta și organigrama acesteia, dar trupa de teatru, Corul ”Ion Vidu”, Ansamblul Folcloric ”Lugojana” și cenaclul literar își vor continua ca și până acum activitatea. Schimbarea denumirii instituției publice se va face după obținerea avizului Comisiei județene de Atribuire de Denumiri, constituită prin ordin al prefectului județului Timiș.
Inițiatorul proiectului este Ștefan Bogdan Blidariu, primarul interimar al municipiului Lugoj.sursa: redesteptarea.ro

Adăuga comentariul tău !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm

AUDIO & VIDEO

Anul 2023 aducea voleiului feminin lugojean cele mai mari performanțe din istoria clubului CSM: câștigarea Supercupei și a Cupei României, clasarea pe locul 3...

Știri

După-amiază cu peripeții la o fermă de vaci din apropierea orașului Buziaș: o vacă a rămas blocată în nămol. Pompierii de la subunitatea din...

Advertorial

Un om dedicat tuturor celor care au nevoie de sprijin, un om care cunoaşte nevoile cetăţenilor şi care are experiență în administraţie, gestionează corect...

Transmisie Live

Simfonia Florilor ediția a II-a 17 MAI 2027. Transmisie LIVE din Piața J. C. Drăgan din LugojWeekend-ul acesta, Lugojenii si nu numai sunt invitați...