A început o nouă ediție a Festivalului Internațional de Jazz de la Gărâna, unul dintre cele mai importante festivaluri de Jazz organizate la ora actuală în Europa.
În 12 iulie, pe scena principală din Poiana Lupului vor concerta Melt Trio, Jonathan Kreisberg 4tet, Mats Eilertsen Trio, Helge Lien Trio w Tore Brunborg. Tot vineri, 12 iulie, Cári Tibor Project – Sculpting Sounds (România) vor cânta pe Experimental Stage empowered by UniCredit Bank, Văliug, urmați de Mindthegap Trio.
Sâmbătă, 13 iulie, vor susține recitaluri Dixie Krauser & The Fusion Company, 30 years of E.S.T., Ariel Brínguez Quintet (Cuba), Girls in Airports (Danemarca) – Main Stage, Poiana Lupului, Gărâna, iar Sian Brie Quartet (România, S.U.A., Ungaria, Venezuela), Barabás Lőrinc (Ungaria) și Poetry Jazz Suite vor cânta pe Experimental Stage. Duminică, 14 iulie, festivalul se va închide cu Wojtek Pilichowski Quartet, Airelle Besson Q-tet, Kinga Glyk, Gianluca Mosole Quintet (Main Stage, Poiana Lupului, Gărâna), Nonconformist Anthology și Amphitrio (România), pe Experimental Stage empowered by UniCredit Bank, Văliug.
Scurt istoric al festivalului
În vara lui 1997, la Hanul La Răscruce din satul bănățean Gărâna, câțiva prieteni puneau la cale un jam session de jazz. Cum țambalele, trompetele și saxofoanele sunau bine în mijlocul naturii și al ceaunelor cu gulaș în munții Semenic, mișcarea a devenit festival și s-a repetat și anul următor, și peste doi și peste 27 de ani.
Printre iubitorii de jazz, și români, și străini, Gărâna și-a căpătat denumirea de „Woodstock contemporan”. Au fost ani în care corturile au plutit pe apă și ani în care muzica s-a ascultat de sub umbrele.
În 2004, festivalul s-a mutat în Poiana Lupului, locul unde se ține și astăzi, și a început să aducă artiști din afara țării într-un număr foarte mare.
În 2007 aveam 13 trupe de jazz, dintre care șase internaționale, din America, Franța, Rusia, Polonia: Eldad Tarmu Jazz Ensemble, Scott Henderson, Nguyên Lê, Viktoria Tolstoy, Maciej Sikała Trio, Jan Garbarek Group. Festivalul a crescut cu încă o scenă (Biserica Catolică Văliug), iar în 2015 a reapărut scena din curtea hanului La Răscruce. ”E un mix de jazz american, occidental, oriental, nordic.
Acum, balanța înclină spre jazz-ul nordic, pentru că în ultimii ani ne-am dat seama că e cel mai potrivit pentru împrejurimile gărâneze”, spun organiztorii. Sute de artiști au călcat pe la Gărâna în ultimii 27 de ani și au fost ascultați de aproximativ 130.000 de oameni.
sursa: redesteptarea.ro
