În ciuda unei ploi persistente, care ne-a amintit mai mult de toamnă decât de primăvară, iubitorii artelor plastice au venit marți, 25 aprilie, la Galeria de artă a Lugojului, la întâlnirea cu artistul plastic lugojean Gabriel Visnyei. În cadrul unei ample și reprezentative expoziții personale, artistul a prezentat publicului lugojean peste 300 de lucrări, dintre care 140 pe simeze, de la cunoscutele sale miniaturi de natură intimistă, până la tablouri de dimensiuni mai mari, realizate în diferite tehnici.
În deschidere, profesorul Silviu Nopcea, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Lugoj, a vorbit din perspectiva curatorului și a artistului, a pictorului: ”Este o expoziție care, printr-o serie de lucrări care fac referire la peisaje urbane, montane, animale, natură, arbori, exprimă o puternică forță de creație dar și căutările artistului în universul personal, pe care ni-l dezvăluie și nouă, în această seară. Putem spune că la Visnyei există un construct care trimite spre o formă a spiritualității, spre Divinitate, dar aș adăuga că niciodată arta ne se poate explica în totalitate. Actul artistic, născut în libertate, se reprezintă prin el însuși, iar în decriptarea lui, trebuie să ne eliberăm de orice concepte și matrici care ne îngreuiază percepția”.
Profesoara Simona Avram s-a referit la numărul foarte mare de lucrări expuse, de ordinul zecilor, care au găsit un spațiu expozițional pe măsură: ”Mă simt ca acasă în galeria aceasta, m-am simțit ca acasă și pe vremea când nu era renovată. Trebuie să ne bucurăm cu toții că stadiul actual al galeriei de artă permite desfășurarea unor expoziții ample, precum cea de față.
Eu voi vorbi din perspectiva privitorului, a consumatorului de artă. Desigur, cunoscând artistul, am venit cu așteptări. Știam la ce trebuie să mă aștept, iar ceea ce vedem aici este o mare bogăție, nu de efort creator, ci de desfășurare creatoare, aproape copleșitoare pentru privitor. Este enorm de multă forță creatoare în tot ceea ce expune Gabi Visnyei azi pe simeze. Și aici aș deschide din nou o paranteză care, de astă dată, ține de spațiul cultural. Arta depinde foarte mult și de spațiul în care se exprimă, cele două entități fiind într-un permanent dialog, unic în felul lui”.
Expoziția va fi deschisă până în 10 mai, când va avea loc vernisajul altor artiști plastici lugojeni.
sursa: redesteptarea.ro