Cea mai mare sărbătoare a municipiului de pe Timiș, Ruga Lugojeană, se organizează în fiecare an cu ocazia hramului Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului.
Desfășurată în acest an sub o dublă aniversare și anume 170 de ani de la prima ediție și cea cu numărul 30, după reluarea frumoase tradiții, în 1993, Ruga Lugojeană din acest an a fost precedată miercuri seara, de la ora 18, de oficirea Vecernie cu Litie și Prohodul Maicii Domnului, urmate dge procesiunea înconjurării bisericii.
A doua zi, de la ora 9,30, Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată, de la ora 9,30 de un sobor de preoți, din rândul căruia au făcut parte: parohul bisericii, P.On. Ioan Cerbu, protopop onorific, P.On. Ionuț Furdean, protopopul ortodox român al Lugojului, precum și invitații speciali, preotul Ionel Popescu, vicar eparhial administrativ, și părintele inspector eparhial Marius Sfercoci, care la finalul slujbei a susținut un cuvânt de învățătură și a transmis mesajul de binecuvâtare a Rugii Lugojene, din partea ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului.
Conform tradiției, la sfâșitul slujbei a avut loc înconjurul bisericii, în procesiune, cu prapuri și cu steagul Corporației breslelor de meseriași din Lugoj, purtat de Alexandru Jilac.
După amiază, de la ora 17,30, a fost oficiată Vecernia, iar de la ora 18, ruga a fost deschisă, în Piața Victoriei din fața Primăriei, de P. On. Ioan Cerbu, prin tradiționala intrare a fetei în joc. Apoi, gazdele și oaspeții, membri ai ansamblurilor foclorice din țară și din străinătate (Turcia, Ucraina, Serbia, Macedonia, Mexic) participante la Festivalul Internațional de Folclor ”Ana Lugojana”, s-au prins în hora bănățeană.
Atmosfera de bună dispoziție a fost completată de suite de dansuri ale tinerilor de la Ansamblul Folcloric Lugojana și de recitalul susținut, pe scena din piață, de cunoscutul solist bănățean Dumitru Teleagă. Alaiul rugii a pornit apoi spre platoul Casei de Cultură a Sindicatelor, unde după alte suite de dansuri populare pezentate de gazde, a urmat o nouă horă mare în care s-au prins dansatorii români și străini participanți la festivalul de foclor.
Apoi, pe scenă au evoluat îndrăgitele interprete de muzică populară Georgiana Lobonț, Stana Izbașa și Ramona Ilieși-Drăgan, acompaniate de formația instrumentală Frații Drăgan, alături de instrumentiștii Casei de Cultura ”Traian Grozăvescu” Lugoj, iar recitalurile lor s-au prelungit până târziu și au avut un mare succes la public.
De asemenea, ruga a oferit numeroșilor lugojeni, dar și celor veniți din localitățile limitrofe, nu doar atractive programe artistice ci și diverse mâncăruri și băuturi, jucării și programe distractive pentru copii. Tot în centru, la Ceasul Electric s-au aflat și atelierele demonstrative meșteșugărești susținute de olari, cojocari, pielari-opincari, pictori și meșteri populari.
Afluența mare de adulți, tineri și copii în această zonă de desfășurare a manifestării, a confirmat faptul că ediția dublu aniversară a ”Rugii Lugojene” din acest an a fost una pe deplin reușită.
sursa: redesteptarea.ro