Connect with us

Hi, what are you looking for?

flanco.ro/

Sport

Ediție jubiliară! Crosul “Dealul Viilor” pentru elevi, la jumătate de secol

Atletismul lugojean se pregătește pentru aniversarea a jumătate de veac de la debutul primei ediții a tradiționalei competiții sportive cunoscută și în plan național sub titulatura de Crosul “Dealul Viilor”, inițiat de un grup de profesori de sport din municipiul nostru, la începutul anilor  ’70.Secția de atletism a Clubului Sportiv Școlar Lugoj este cea care va organiza sâmbătă, 18 noiembrie, ediția cu numărul 50 a longevivului concurs atletic.

Motto-ul evenimentului este “Aleargă pentru sănătatea ta”.

La competiție pot participa elevi-sportivi legitimați, cât și nelegitimați, fără probleme medicale.

Startul întrecerii va fi dat la ora 10, pe Câmpia Libertății, în apropiere de fostul Hipodrom, de pe strada Traian Vuia, la aproximativ 500 de metri în spatele unităților de producție SC Hella și SC Schiffer Industries.

Înscrierea concurenților se face până, cel târziu, în 15 noiembrie, ora 12.

Distanțele de concurs sunt cuprinse între 700 de metri și șapte kilometri.

La clasa juniori-categoria I, tineret, seniori și senioare se va alerga pe distanțe între 4.000 și 7.000 de metri. Sunt admiși sportivi începând cu generațiile 2008-2011.Organizatorii au pregătit 18 categorii de vârstă, la băieți și fete, și una pentru sportivii cu dizabilități neuropsihice.

Coordonatorii evenimentului sunt profesorii Adrian Vrudnik și Vasile Canea de la CSȘ Lugoj.

Fondul total de organizare și premiere este de 15.000 de lei.

Manifestarea este sprijinită de Primăria și Consiliul Local Lugoj, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Clubul Sportiv Municipal Lugoj și Asociația Județeană de Atletism Timiș.Crosul “Dealul Viilor” a debutat în 1972, la inițiativa profesorilor Rozalia Colov, Nicolae Stein și Adalbert Dengler.

Primele ediții au avut un caracter local, reprezentând o bună ocazie pentru descoperirea de tinere talente din care s-au format viitoarele grupe de performanță ale atletismului lugojean.

Pe parcurs, competiția s-a dezvoltat reușind să atragă o participare din ce în ce mai numeroasă a elevilor de la școlile și liceele lugojene și ulterior de la cluburile și unitățile de învățământ din țară.

Crosul s-a desfășurat la început în vecinătatea Hanului “Ana Lugojana”, apoi s-a mutat pe Câmpia Libertății, iar în anii 1994-1995 s-a alergat pe șosea, în centrul municipiului.

Concursul a revenit apoi la locația care l-a consacrat, dar în ultimii ani s-a decis organizarea pe Câmpia Libertății, lângă fostul Hipodrom.

Competiția a fost onorată cu prezența celebrei Lia Manoliu, declarată Maestru Emerit al Sportului, participantă la şase ediţii consecutive ale Jocurilor Olimpice (de la Helsinki-1952 până la München 1972), deţinătoare a unui record de longevitate olimpică, menţionat şi în ”Cartea recordurilor”.

Manoliu a cucerit trei medalii olimpice, dintre care una de aur în 1968 şi două de bronz în 1960 şi 1964 și are recorduri olimpice în 1964 și 1968.

A fost de 12 ori campioană naţională, de şapte ori campioană balcanică și a condus Comitetul Olimpic Român din postura de vicepreşedinte (1973-1990) şi preşedinte (1990-1998).

Crosul “Dealul Viilor” s-a desfășurat fără întrerupere până în 2019, inclusiv. În 2020 a fost anulat din cauza restricțiilor sanitare și a fost reluat anul următor.


sursa: redesteptarea.ro

Adăuga comentariul tău !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm

Cultură

De la cei mai mici, la cei mai mari, lugojenii sunt invitați miercuri, de la ora 11, la Teatrul Municipal ”Traian Grozăvescu”, la un...

Sport

După un meci viu disputat, cu multe momente dramatice, CSM Lugoj pierde duelul disputat acasă cu Rapid București. La final, scorul a fost 1-3...

Știri

Vremea va fi în general frumoasă, dar rece în Banat. Cerul va prezenta unele înnorări ziua în Munții Parâng, iar noaptea și în rest....

Știri

Trei persoane au ajuns la spital, în urma unui accident rutier care a avut loc pe raza comunei Remetea Mare. În accident au fost...